Parlamentariker i skymundan

Entusiasmen på Malta och Cypern, två nyblivna EU-länder med högt valdeltagande, kan inte dölja det faktum att Europaparlamentsvalet i det nya EU blev likt Europaparlamentsvalet i det gamla EU före utvidgningen.

Övrigt2004-06-14 00:21
Till stor del handlade det återigen om en förtroendeomröstning för den sittande regeringen i respektive land. Inrikesfrågor tog oftast överhanden och de frågor som själva ledamöterna ska ägna sig åt under sin femåriga mandatperiod hamnade i bakgrunden om ens där.
I Storbritannien och Spanien, till viss del även Italien, har utvecklingen i Irak varit hetaste valfrågan. I Spanien fick därför den s-märkta regeringen tummen upp, medan den i Storbritannien fick tummen ned. I Italien verkade det som om även ärrade högerpopulisten Silvio Berlusconi fått på pälsen, anmärkningsvärt nog.
I andra länder som Tyskland har den socialdemokratiska regeringens oförmåga att göra något åt landets haltande ekonomi, fått tyskarna att protestera vid valurnorna.
Det är inget konstigt att regeringar som gjort ett svagt eller dåligt jobb får på pälsen av väljarna eller belönas med ökat röstetal. Men det är trist att parlamentsvalet främst blir till ett misstroendevotum för den sittande regeringen oavsett färg eller fråga. Det innebär att de sittande EU-parlamentarikernas insatser vars platser står på spel inte synas tillräckligt av medborgarna, vilket är allvarligt. Den dagen EU-valrörelserna främst handlar om vad ledamöterna gjort, inte gjort eller har för avsikt att göra, är det ett stort steg framåt för unionen och demokratin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om