Partisaner som glömdes bort

Den femte augusti sänds första delen i en filmtrilogi som ingen bör missa. Gunilla G Breskys trilogi "De bortglömda" visar en fängslande del av vår moderna historia. Två av filmerna har tidigare visats, men den sista,"Kära Vera - till ditt minne" visas för första gången.

Övrigt2002-07-26 08:34
Andra världskriget tror vi att vi kan till leda. Det kan vi inte. När dokumentärfilmaren Gunilla G Bresky tog klivet över till norra Ryssland blev hon varse att kriget fortfarande lämnat många oläkta sår. Människor söker fortfarande efter svar på vad som hände deras kamrater och vad som hände dem själva under krigsåren.
Gunilla sällade sig till dessa oförtröttliga sökare. De som vill upprätta sina döda kamrater. Vissa frågor har varit förbjudna att ställa, svaren har därför varit svåra att hitta. Gunilla G Bresky har rört sig på jungfrulig mark.
_ Jag har haft turen att träffa ryska forskare som hjälpt mig. När jag närmade mig detta ämne så visste jag ingenting. Jag ser på deras historia med nya ögon.
Den senaste filmen, "Kära Vera" handlar om en ung, hängiven kvinna i ryska partisanarmén. När hon övergavs av mannen hon älskade begick hon självmord. Ett självmord betraktades som förräderi och därför fick Vera ingen begravning och hon betraktades som persona non grata. Gunilla G Bresky kom i kontakt med hennes öde när hon var inbjuden att besöka Partisanernas ö.
_ Jag har funderat mycket varför jag berättar om dessa livsöden. Jag har inget bra svar på den frågan, men jag tror att det är så att de söker upp mig. Det är tillfälligheter som gör att jag hittar dem, säger Gunilla G Bresky.
Den första filmen "Blodsvägen" handlar om ryska krigsfångar som tvingades till Norge för att bygga vägar och järnväg åt tyskarna. När de väl kom hem till Sovjet så sattes de i koncentrationsläger av Stalin, stämplade som förrädare. Med hjälp av ryska historiker och journalister lyckades Gunilla G Bresky hitta sju av de tidigare fångarna. Efter mer än femtio år berättar de för första gången sin grymma historia.
_ Om det hade varit så att jag kunnat läsa tio böcker, se dokumentärfilmer och lyssna på radioprogram om dessa människor - då hade mina filmer inte blivit gjorda. Men jag har undrat varför ingen har berättat om det här. Och jag har känt att om ingen annan gjort det, då måste jag göra det, säger Gunilla G Bresky.
Det är en konstnärlig utmaning att göra intressanta filmer om ett historiskt material. Gunilla G Bresky har valt att arbeta mycket med arkivmaterial. De ryska arkiven är fullmatade med både fotografier och filmer från den här tiden.
_ Det är oerhört spännande att leta i de här arkiven. Tidigare gjorde jag radiodokumentärer, men filmerna är en utveckling, ett sätt för mig att gå vidare. Jag befinner mig i ett gränsland mellan drama och fiktion, säger Gunilla.
"Under en rostig stjärna" följer de båda ryska männen Roman Olegovitj och Kostja Dobrovolskij. Varje sommar återvänder de till Dödens dal i närheten av Murmansk för att leta efter kvarlevorna av stupade soldater.
Där utkämpades ett av de viktigaste slagen under andra världskriget. Hitler hade bestämt att Murmansk skulle intas på tre dagar. Hans trupper försökte i mer än tre år utan att lyckas. Tiotusentals unga män och kvinnor dog. Efter kriget lämnades deras döda kroppar kvar. Nu blir de äntligen begravda, tack vare personer som Kostja och Roman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om