Påsken en helg av traditioner
Många gillar påsken för att den inleder våren. Andra tycker om den för att de får några dagars ledighet. Påsken är den största kristna helgen, men den är också fylld av hedniska traditioner.
Långfredagen är den stilla dagen. I början av 1900-talet var det vanligt att man hade flaggan på halv stång, var svartklädd, och till och med hade stenar i skorna för att påminna om Jesu lidande. Ända fram till 1969 var det förbjudet att ordna offentliga nöjestillställningar på långfredagen.
På påskafton är det vanligt att man tänder påskljus eller gör en påskeld, vilket från början gjordes för att fördriva troll och häxor från bygden. Förr skulle man helst också vaka in påskdagen och fira soluppgången. Det var nämligen första dagen man fick festa eftersom Jesus återuppstod då.
Påsken har även
andra traditioner
Påskris I dag är de flesta påskris fyllda med fjädrar och pynt, men även de är från början en kristen tradition. I Norrland var det till exempel vanligt att man tog in björkris och späkte sig för att påminna om Jesu lidande.
Påskägg Påsken är framför allt förknippad med ägg, och i Sverige har vi målat ägg ändå sedan 1700- talet. Förmodligen har det att göra med att hönsen börja värpa igen efter vintern just vid påsk. Men traditionen kan också komma av att äggen precis som påsken står för pånyttfödelse. Dessutom är ägg en näringsrik föda när man slutat med fastan.
Och ännu godare är ju påskäggen med godis. De är en europeisk sed som svenskarna tagit efter. Men vi har ännu inte nappat på traditionen med påskhare den håller framför allt till i Tyskland, och värper underligt nog ägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!