Pass på – nu är det dags för lilla kammen

Kliar det i hårbotten? Då kanske du har drabbats av det som brukar vara ett problem nu på hösten. "Huvudlöss". Nu väntar stor kampanj mot löss i Bryngelstorp och Sjösa.

En huvudlus syns på en luskam efter luskamning.Foto: Fredrik Sandberg / TT

En huvudlus syns på en luskam efter luskamning.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Foto:

Övrigt2018-09-21 10:00

Det är nu när alla barn kommer tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov som lössen brukar dyka upp i barnens hår. Framförallt är det barn mellan tre och elva år som drabbas, men vem som helst kan få en kliande hårbotten.

Problemen med löss har ökat kraftigt under de senaste tio åren. En amerikansk undersökning visar att bortsett från förkylning är huvudlöss den vanligaste åkomman som sprids bland skolelever. Löss beror inte på dålig hygien.

Luskamning har pågått ända sedan vikingatiden, det har gjorts fynd av luskammar i vikingagravar, och var då en viktig del i den dagliga hygienen. Det är ungefär lika viktigt som det är att borsta tänderna. Man luskammar för att hålla lössen borta och borstar tänderna för att inte få hål.

– Regelbunden kamning gör att lössen och deras ägg inte får fäste i håret och då slipper man lössangrepp. I vårt rektorsområde kommer vi ha en gemensam avlusningshelg nu på fredag den 21 till söndag den 23 och det är bra om vi alla hjälps åt samtidigt, säger Lena Wallin som är skolsköterska på Bryngelstorpsskolan och Sjösa skola.

Det är viktigt att man har en tät luskam där kamtänderna inte glider isär och du ska vara extra uppmärksam i nacken och i hårfästet när du kammar. Det är där som lössen trivs bäst. Om du kammar över ett vitt papper eller en spegel är det lättare att se om det faller ner löss eller ägg.

Källa: LusFri.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om