Patienter väljer att bryta livsviktig behandling

Allergi mot getingar och bin kan vara livshotande. Det vet både Khäty Thunström, 64, och Andreas Öman, 32, som åkt ambulans vid flera tillfällen efter att ha blivit stungna. Men nu försvåras deras behandling.

En dos motsvarande ett riktigt getingstick sprutas in i armen under övervakning.

En dos motsvarande ett riktigt getingstick sprutas in i armen under övervakning.

Foto:

Övrigt2017-02-17 06:00

Cirka 40 personer genomgår just nu allergivaccinering vid Nyköpings lasarett. Under flera år tas sprutor regelbundet, för att långsamt öka motståndskraften mot de för dem livsfarliga getingsticken.

Men framöver tvingas patienterna åka till Eskilstuna för att få en spruta ungefär var åttonde vecka i cirka fem års tid.

‒Jag kommer att slutföra behandlingen. Jag har bara ett halvår kvar av den, säger Andreas Öman.

Han är allergisk mot både all slags pollen och bi- och getingstick. Som liten fick han åka ambulans efter att ha fått allergichock.

‒Då var man ju inte lika försiktig utan sprang barfota i gräset.

Förra sommaren var en enorm lättnad för Andreas Öman. Då kunde han för första gången njuta av säsongen, inte vara däckad av pollenallergi som ofta ledde till hög feber och dåligt allmäntillstånd. Snart har han fått alla sina sprutor och ett livslångt skydd mot både ilskna getingar och dammande björkar.

Men för Khäty Thunström ser det annorlunda ut. Hon är ytterst tveksam till om hon orkar och har råd att slutföra vaccinationsprogrammet, som hon är i början av.

‒Det blir många resor på dåliga vintervägar till Eskilstuna. Och även om det finns högkostnadsskydd så blir det dyrt, säger hon.

I yngre år reagerade hon inte på getingstick. Men 2012 hemma i trädgården i Tystberga blev hon stucken i armen och svullnade upp i svalget och fick andningsbesvär. Maken Stig kunde snabbt ringa efter ambulans och Khäty fick ligga kvar på sjukhus under natten.

Två år senare var det dags igen. Trots att hon är försiktig, stryker avskräckande bittermandelolja på kroppen och undviker att vara barfota blev hon stucken igen. Nya andningsbesvär, ytterligare en ambulansfärd.

‒Alla i familjen, barnbarnen som bor nära, blir stressade. Så fort det kommer en geting skriker de "akta dig, farmor!", säger Khäty Thunström.

Allergisjuksköterskan Jenny Osanius och kollegan Tiina Filipsson vet att flera nu väljer att avbryta behandlingen på grund av den längre resvägen. Även de är besvikna på beslutet.

‒Det känns ju lite som att vår kompetens slängs i sjön. Man måste jobba med det regelbundet. Vi kan sluta med pricktester och sådant som bara görs en gång i livet, men för patienternas skull ge de regelbundna sprutorna.

Chefen för medicinmottagningen, Kristian Waern-Bugge, säger att de har en uttalad ambition att dra tillbaka verksamheten till Nyköping så fort som möjligt, men att bollen ligger hos lungkliniken i Eskilstuna.

‒Det här är urdåligt för patienterna. Vi uppmanar alla att klaga på beslutet, säger han.

Allergibehandling

Lungmedicin, dit allergimottagningen hör, är en länsspecialitet förlagd till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Fram till nu har medicinmottagningen vid Nyköpings lasarett haft viss allergiverksamhet. Men den dras nu in och koncentreras till Eskilstuna, eftersom det är ont om specialistläkare inom området.

Allergivaccinering inleds med utredningar och sprutor en gång i veckan. Efter ett par, tre månader glesas sprutorna ut. Total behandlingstid är fem sex år.

Barn får fortfarande ta sina sprutor på barnmottagningen.

Vården rekommenderar alla som inlett behandlingar att slutföra den, eftersom en allergichock innebär ett livshotande tillstånd.

Anledningen till att verksamheten dras in i Nyköping är att det inte finns möjlighet till en närvarande allergolog för att bland annat justera vaccindoser och svara på frågor.

En akut allergisk reaktion kan däremot både medicinmottagningen och övriga vårdenheter hantera med befintlig personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!