Patricia Tudor-Sandahl visar människors likhet
Patricia Tudor-Sandahl har blivit en favorit hos läspubliken. Hon skriver böcker som handlar om det mänskliga, om känslor och livsinställningar. Under torsdagkvällen mötte hon sina läsare i ett proppfullt Pelles lusthus.
Snart kommer hon att hålla föredrag för en entusiastisk publik av läsare och redan en timme innan kommer de första besökarna gående.
Patricia gräver efter ett smörgåspaket i väskan och utbrister något på engelska, som är modersmålet.
Hon kom till Sverige redan 1964 för att göra program i radio, mötte kärleken och blev kvar. Men det går inte att ta miste på att det är en brittiska jag möter. Ränderna går inte ur vad det gäller det språkliga.
Jag tänker nog lika mycket på svenska som på engelska, men skriver på svenska. Vet man någonsin om man har hittat rätt ord eller uttryck, ens om man är infödd? Jag tror inte att jag är mindre säker på det än någon annan. Däremot kan jag sakna en del nyanser i engelskan som inte finns i svenskan. Det är som att arbeta med ett trubbigare verktyg. Men samtidigt behöver jag inte väga varje ord när jag skriver.
Det trubbiga verktyget har hon använt i alla sina böcker, utom i självbiografiska Ett himla liv. Där var det för svårt att sätta ord på känslorna på ett främmande språk.
Patricia Tudor-Sandahl var lärare från början, men skolade om sig till psykolog.
Så småningom blev hon psykoterapeut och har varit det i 25 år. Det mänskliga psyket, känslor och tankar är också det som hon skriver sina böcker om.
Skälet till att jag började med psykologin är antagligen nyfikenheten på min egen knasighet! Jag tror att det är ett grundskäl för många som håller på med det området. Jag tycker att psyket är så intressant eftersom det finns outnyttjad potential, det är jag säker på. Man tänjer på de gränserna när man närmar sig det mänskliga psyket.
Den senaste boken heter Eftertankar och är korta kåserier kring små vardagsämnen. Den tredje åldern handlar om tiden mellan 5070 år.
I boken Tid att vara ensam skriver hon och att det finns positiva sidor av en självvald ensamhet.
Det är så hon arbetar när hon skriver sina böcker.
Inspirationen kommer från livet runtomkring, sedan isolerar hon sig för att skriva, gärna ute på landet.
Jag skriver enkelt, det vet jag. Men träffar ofta folk som säger att du som skriver så lättläst, det måste gå fort för dig att skriva. Men så är det absolut inte, det handlar om att våndas och skriva om, kanske 20 gånger.
Just nu arbetar hon på en bok som handlar om vad vi har för uppgift i livet, vad som är förhandlingsbart och vad som inte är det.
Boken kommer troligen att vara klar till nästa höst.
Jag hoppas att mina böcker kan hjälpa människor att förstå hur lika vi människor är. Genom mitt arbete som psykoterapeut har jag mött så många som tror sig vara undantag och ofta till sin egen nackdel.
Jag har känt igen det mesta hos mig själv. Det jag vill visa är att vi alla sitter i samma båt, vi människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!