Påve i världen

Övrigt2005-04-01 16:43
!Rapporterna om påven Johannes Paulus II:s starkt försämrade hälsotillstånd avlöste varandra under fredagen. När den polske biskopen Karol Wojtyla valdes till påve 1978 var han den förste icke-italienare att väljas till ämbetet sedan 1522. Han blev en stark symbol för de miljontals katolikerna under kommunistiskt förtryck i Östeuropa, särskilt i sitt eget hemland Polen. Hans övertygade antimarxism var ingalunda okontroversiell och gjorde honom till måltavla för skarp kritik, åtminstone fram till kommunismens fall och de östeuropeiska staternas befrielse från Sovjetoket. Men i och med detta hade Johannes Paulus II med emfas markerat att den katolska kyrkan stod på frihetens och de förtrycktas sida.

Under sin tid som påve har Johannes Paulus II gett påveämbetet en stark massmedial position. Påven har varit medialt global, dels genom sina många resor runt om i världen, men också genom sina uttalanden i mer politiska frågor. Till detta kommer också ett starkt engagemang för bättre relationer såväl mellan kristendomens olika trosinriktningar som över religionsgränserna.

Samtidigt har Johannes Paulus II fört en konservativ agenda inom den katolska kyrkan. Därför har han aldrig förmått att göra skillnad i den globala kampen mot hiv/aids, där just påvens ord skulle kunna rädda miljontals människoliv. Det blir ett angeläget uppdrag som Johannes Paulus II lämnar till sin efterträdare: att bli den påve som med Vaikanens och den katolska världens styrka kan bejaka kondomanvändning som ett avgörande skydd mot vår tids största farsot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om