Ansvariga för saneringen är det statliga företaget Jernhusen, som äger och förvaltar mark och fastigheter längs den svenska järnvägen. Just nu genomför man borrningar vid pendlingsparkeringen, beläget längs med Södra Bangårdsgatan, för att undersöka de föroreningar som finns i marken.
– Det är en historisk förorening som behöver tas om hand. Det är inte på något sätt akut men på lång sikt behöver man ta hand om det här. De tidigare undersökningarna som har gjorts visar att det är diesel, bensin och olja som finns i marken, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.
Platsen har för länge sedan fungerat som omlastningsstation för diesel, en verksamhet som avslutades i slutet av 60-talet. Jernhusen har borrat sedan två veckor tillbaka, och fortsätter även nästa vecka. Cecilia Granath tror inte att proverna från borrningarna kommer generera särskilt överraskande resultat.
– Nej, vi har resultat inne på analys nu men vi förväntar oss inte några andra resultat än det vi redan har sett.
Hur utbredda föroreningarna är, eller hur djupt de går, vet man dock inte i nuläget.
– Anledningen till att vi tar ännu mer prover nu är för att ta reda på det, och hur vi ska genomföra saneringen för att det ska bli en effektiv och hållbar process.
Det finns även större föremål i marken som också kommer att omfattas i saneringsprojektet.
– Vi vet att det kommer finnas gamla kärl som vi kommer bli tvungna att gräva bort, lite ledningar och någon tank, säger Granath.
– Vi har haft kommunikation med kommunen i många år. De har velat att vi ska göra det här, men det har tagit tid att utreda hur vi ska ta hand om föroreningarna då det inte varit Jernhusens verksamhet som orsakat det.