Polisens användning av pepparsprej ökade med 55 procent mellan 2015 och 2016. Skjutvapen kom dock "bara" till användning vid sju tillfällen, varav ett med verkanseld.
Vid 31 tillfällen fann enskilda Sörmlandspoliser för gott att använda OC-sprej under 2016. OC, eller pepparsprej som den kallas, används för att ögonspreja personer som inte går att kontrollera på annat sätt. Användningen av sprejen ligger högt i polisens så kallade våldstrappa och för varje tillfälle den används ska den enskilde polisen fylla i en skriftlig rapport. Vid drygt tio tillfällen användes sprejen i såväl Eskilstuna som Nyköping, tre i Strängnäs, en handfull i Katrineholm och vid ett tillfälle i Flen.
Nästan alla som blivit sprejade är män och avstånden vid användning pendlar mellan någon centimeter och flera meter. Sprejen har främst används när poliser hotats eller attackerats i samband med ingripanden. Nödvärnsfallen var ofta förenade med fysiskt handgemäng och inte sällan blev även poliserna kontaminerade av sprejen.
Tidningen har tagit del av samtliga rapporter varav flera visar att sprejen generellt har god effekt. Det inofficiella rekordet 2016 för "flest sprejade av samma polisman" sattes i Nyköping i höstas. Det började med att en man skulle gripas misstänkt för våld mot tjänsteman i samband med krogstängning på Östra Storgatan. Upp till 10-15 personer försökte då frita den misstänkte och det uppstod bråk. Den rapporterande polismannen har uppgett att hela gruppen sprejades och att de drabbade visserligen blev arga men "gav upp kampen".
Vid några tillfällen var dock sprejen helt eller delvis verkningslös. Enligt rapporten finns i de fallen misstanke om att de sprejade varit psykiskt instabila eller narkotika- eller alkoholpåverkad. En våldsam man i Flen som skulle gripas gjorde allt han kunde för att slippa handfängsel.
Under ett brottningstumult som följde sprejade en polis OC-sprej i sin hand och gnuggade in i det ansiktet på den misstänkte. Men det hade ingen effekt. En kollega sprejade då mannen på nära håll rakt i ansiktet men inte heller det bet på mannen. Istället fick poliserna trötta ut den gripne.
Polisförbundets ordförande i region Öst, Martin Ulvenhag, säger att pepparsprejsanvändningen går i vågor.
‒ Det hänger ihop med situationen och vilka människor man har framför sig. Min uppfattning är att OC:n används ansvarsfullt och i rätt situationer. Men det är mycket att tänka på, som avstånd och vindriktning med tanke på att man kan bli kontaminerad själv. Det känns bättre att använda pepparsprej än skjutvapen men det förutsätter ju att den får effekt, säger Martin Ulvenhag.
Rapporteringsplikten för "särskilt hjälpmedel vid våldsanvändning" gäller även när polisen använder skjutvapen, även om de inte avlossas. 2016 rapporterades sju fall, fem färre än 2015.
Vid ett tillfälle i fjol sköt polisen verkanseld. Det var vid Heden i Malmköping i juli. Två polispatruller hade kallats till platsen sedan en man som själv kontaktade polisen och, enligt rapporten, uppgett han skaffat sig en pistol för att ta sitt liv. Försöken att tala mannen tillrätta misslyckades och mannen vägrade att ta fram sin hand som var gömd under en t-shirt. Två poliser, båda övertygade om att mannen bar en pistol i handen, avlossade sina tjänstevapen. Den ene polisen sköt ett varningsskott bredvid mannen, den andra polisen sköt mannen i benet. Mannen var dock inte beväpnad, men strax intill mannen hittades en flaska.