Peruansk massaker utreds
Cesar Pinto har sina rötter i Peru, men bor och arbetar sedan femton år tillbaka i Oxelösund. Han är engagerad som ordförande i FN-föreningen i kuststaden och är även ordförande i Sörmlands FN-distrikt.Han fick i uppdrag av FN att under en dryg månad i sommar besöka Peru och på plats försöka upprätta FN-föreningar. Under tiden han var där rullades en tolv år gammal massaker upp i pressen. En massaker som Cesar Pinto har personligt intresse i eftersom hans morbror och kusin försvann den 4 november 1989.
Mängder med peruaner försvann det här året och ingen anhörig eller vittne har fram tills nu vågat berätta vad dåvarande regimen utfört för illdåd.
Såväl press som medborgare har under åren tystats ner. Men så till slut träffade jag en mamma och vittnen till massakern och då skrev även pressen om det. Det var fruktansvärt att höra de anhörigas historia, berättar Cesar Pinto.
Anhöriga till över 1 400 offer hörde till slut av sig. Och med en nyvald president, Alejandro Toledo, vid posten har en sanningskommission bildats och de anhöriga har fått hjälp av advokater. Hur många som exakt dödades och hur många familjer som tvingades bort från sina hus är höljt i dunkel. Rättvisa måste skipas, menar Cesar Pinto, som under sin tid i Peru blev hotad per telefon att inte leta i det förflutna.
Det obehagliga är att de militärer som beslutade om massakrerna i dag är ledande officierare, säger han.
Cesar Pinto fick även tillfälle att träffa presidenten. De samtalade bland annat om massakrerna.
Cesar Pinto uppmanar internationella organisationer att skicka en observatör för att bevaka händelseutvecklingen av rättegångarna. Där borde Sverige spela en betydande roll, som tyvärr beslutat att flytta sin ambassad från Peru, säger Cesar Pinto.
De som står bakom massakerna måste få sitt straff. Därför får inte det peruanska folket lämnas åt sitt öde, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!