Piercade får jobba med sjuka
I Stockholms län nekas piercade personer jobb inom vården. Anledningen är att de kan sprida smitta av resistenta bakterier. I Sörmland är piercade däremot välkomna.
I Sörmland har sjukhusen hittills varit förskonade mot bakterierna.
Vi har ingen spridning av de multiresistenta bakterierna på våra sjukhus, säger smittskyddsläkare Karl-Erik Sundin.
I Stockholms län har förekomsten av MRSA utvecklats epedemiartat under det senaste året och i ett försök att förhindra ytterligare spridning har man sedan halvårsskiftet infört förbud mot piercing bland vårdpersonalen.
Förbudet gäller piercing i slemhinna eller hårbeklädd hud, eftersom stafylokocker gärna frodas i sådana områden. Dessutom får personalen inte bära klockor och ringar på arbetstid.
Inom Sörmlands landsting jobbar man förebyggande för att förhindra att MRSA tar sig in i sjukvårdsmiljöerna.
Patienter från Stockholm som vårdas på sörmländska sjukhus isoleras därför från övriga
patienter när de skrivs in.
Patienter från Stockholms län eller patienter som varit på semester i utsatta områden som exempelvis Kos försöker vi hålla isolerade tills provtagningar är utförda. Visar odlingarna att de är friska får de vårdas på öppna avdelningar, säger Karl-Erik Sundin.
Än så länge har bara enstaka fall av MRSA påträffats i Sörmland. Och landstinget har därför inga planer att införa förbud mot piercad vårdpersonal. Däremot bör alla som arbetar inom vården vara uppmärksamma på sår på händer eller om infektioner skulle uppstå i piercade områden.
Blir det synliga infektioner i sår medför det en risk att stafylokockerna får fäste. Då bör personen i fråga tillfälligt placeras om eller i värsta fall sjukskrivas, säger Karl-Erik Sundin.
Nyanställd personal och vikarier får även ingående information om MRSA och vikten av god handhygien.
I Sverige har vi under flera år arbetat hårt med hygienen. Exempelvis ska handsprit alltid användas både före och efter kontakt med patient. Så länge vi inte märker någon ökad spridning tänker vi inte vidta några ytterligare åtgärder, säger Karl-Erik Sundin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!