Traditionen med påskris kan man härleda ända tillbaka till 1600-talet, då i en betydligt mer otrevlig form än dagens ris. Traditionen med det som då kallades för fastlagsris innebar att mannen i huset piskade resten av familjemedlemmarna med riset. Rispiskningen skedde på fettisdagen eller på långfredagens morgon för att uppmärksamma Jesu lidande. Seden ändrades dock under 1700-talet och då var det i stället barnen som fick chansen att piska sina föräldrar på morgonen. Som tur var upphörde piskandet och påskriset kom att bli enbart dekoration.
I slutet av 1700-talet började riset att pyntas, men det var först någon gång på 1930-talet som smyckat påskris blev vanligt i hela vårt avlånga land.
Nuförtiden kan man köpa påskris med fjädrar nästan överallt. Majoriteten av alla fjädrar kommer ifrån riktiga fåglar, som antingen plockats döda eller levande. Även om det är förbjudet i EU att plocka levande fåglar har det kommit flera rapporter om att det fortfarande görs på flera håll. En kartläggning från Djurens rätt visar även att många av de fjädrar som säljs i Sverige kommer från kalkonindustrin i USA. Så vill man inte stödja fjäder- och dunindustrin så får man hitta andra sätt att dekorera sitt påskris på än just med fjädrar.
Glädjande nog så finns det inga lagar och regler som säger hur man får dekorera sitt påskris, så det är bara att släppa loss kreativiteten och pimpa påskriset som du vill!