Planer på ett sjönära boende

Ivriga politiker finns och en villig byggare finns. Så om allt går i lås kan Buskhyttan snart få ett läckert bostadsområde och en fin småbåtshamn vid vattnet.

Övrigt2001-12-18 22:20
Sågverksområdet i Buskhyttan har i många år utgjort ett stort bekymmer. Mängder av klagomål har framförts om samhällets fula infart.
Viss sanering har gjorts på det förfallna sågverksområdet. Men vackert har det aldrig blivit. Efter måndagens beslut i kommunstyrelsen att detaljplan ska upprättas för Buskhyttan 2:7 kan det lilla samhället i Tunabergs församling få ett verkligt lyft.
Södertälje Husbyggen AB vill på gamla sågverksområdet bygga markbostäder i olika former. Villor, radhus och parhus som kan få egna båtplatser. Runt 60 bostäder skissas det på, med etappvis utbyggnad under 3-5 år.
I planerna ingår även en småbåtshamn/gästhamn med marina.
Börje Widmalm från Södertälje är byggföretagets VD. Hur vågar du i dessa konjunkturskakiga tider ge dig in i ett så stort byggprojekt?
Intresset är väldigt stort! Kan man få ett hus vid vattnet och se sin egen båt ligga och guppa är det inte svårt att hitta villiga köpare.
Men problem finns på vägen. Ett är den sättningskänsliga marken. Byggnader måste grundläggas på pålar.
Ännu större bekymmer är föroreningar i den gamla industrimarken. Omfattningen av föroreningarna måste utredas, skriver stadsarkitekt Anne-Marie Zettersten.
Sågområdet ingår i länstyrelsens flerårsplan för efterbehandling av förorenade områden. Enligt stadsarkitekten är det osäkert om och när naturvårdsverket vill lämna bidrag till utredning och undersökning.
Saneringsbidrag utgår inte till fastighetsägare som tillträder efter det att miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999.
Skulle det kosta 40 miljoner kronor blir det inte tal om att bygga. Men jag tror verkligen inte att det rör sig om så stora summor, säger Börje Widmalm.
Nästa steg efter detaljplans upprättande är ett separat planprogram med beskrivning av miljökonsekvenser.
Om miljöfrågan går i lås och kommunen kan ta fram ett program i januari vet vi exakt vad vi ska rätta oss efter. Det vore synd att inte få bygga strandtomter i ett så fantastiskt fint område.
Börje Widmalm vet att kommunledningen är ivrig. Pålning och förorenad mark har hans företag tidigare klarat av. I Nyköping löser man just nu liknande problem på Pontonatomten.
Så avslöjar VD:n att markägaren Buskhyttan AB kan tänka sig att sälja och att en köpare finns med i bilden.
Förhandlingar är sannolikt på väg att slutföras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om