Platschefen tror att nya planerna kan rädda produktionen kvar i Oxelösund

Ut med masugnar, koksverk och järnmalm. In med ljusbågsugn och skrot. Det kan bli verklighet på SSAB i Oxelösund om bara tio år. – Det här säkrar produktionen i Oxelösund länge, förmodligen decennier, säger platschef Jacob Sandberg.

Koksverket i Oxelösund är världens äldsta i drift.– Det är inget man bör vara särskilt stolt över. Samma tegelstenar har varit varma i 53 år, det är helt otroligt, säger Jacob Sandberg.

Koksverket i Oxelösund är världens äldsta i drift.– Det är inget man bör vara särskilt stolt över. Samma tegelstenar har varit varma i 53 år, det är helt otroligt, säger Jacob Sandberg.

Foto:

Övrigt2017-02-06 09:15

SSAB:s anläggning i Oxelösund står inför enorma investeringsbehov. Järnverket står inför två alternativ. Båda kostar stora summor pengar.

– Vi pratar miljarder, säger Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund.

Antingen investerar SSAB i renovering av koksverk och masugnar, eller så ställer bolaget om helt och går över till att smälta skrot i en så kallad ljusbågsugn.

Men det är bråttom. Koksverket är världens äldsta i drift och kan bara köras med särskild dispens för att släppa ut mer stoft än vad som är tillåtet. Men dispensen gäller bara till slutet av år 2020.

– Om vi inte kan lösa stoftutsläppen tills dess måste vi stänga en stor del av koksverket då, säger Jacob Sandberg.

Masugnarna kan köras i ytterligare tio år med visst underhåll. Men därefter måste ett alternativ finnas på plats.

– 2026 behöver vi vara klara med detta.

Hinner ni med det?

– Det måste vi, säger Jacob Sandberg.

SSAB i Oxelösund har fått uppdraget från ledningen att utreda vilket alternativ som är bäst. Men tiden är så knapp att ett beslut behövs inom ett år, åtminstone när det gäller ny energi.

Om utredningen visar att en ljusbågsugn ska ersätta masugnen och koksverket kräver det mycket arbete och stora förändringar. Frågor som elförsörjning, fjärrvärme till Oxelösund och bullerproblem måste lösas. Men det ger också möjligheter för framtiden.

Världen står inför kraftiga klimatförändringar och utsläppen av växthusgaser måste ner mot noll. Om priset på koldioxid blir för högt kommer det att bli för dyrt att tillverka stål på traditionellt vis.

Koldioxidfrågan har diskuterats länge inom SSAB och frågan om masugnarnas framtid har varit uppe tidigare.

– Vi arbetar med den frågan och vi är bra på det, säger Jacob Sandberg.

Skrotbaserad produktion minskar de stora koldioxidutsläppen från Oxelösund med 90 procent. Samtidigt är tillgången på skrot begränsad.

Varför har ni inte valt skrotbaserad stålproduktion tidigare?

– Det har utretts, men varje gång har fördelarna att fortsätta driva masugnarna varit större.

Priserna på koldioxid, el och skrot blir avgörande för beslutet. Men den stora fördelen kan komma i framtiden. Om planerna på vätgasbaserad produktion blir verklighet, något som fortfarande är osäkert, så står Oxelösund redo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!