Poesi och folkmusik i lyckad korsbefruktning

En dag börjar man se tillbaka på det liv som hittills varit. Det blir ett sorts bokslut. Nuet är bara en transportsträcka mot det riktiga livets början, men våra liv blir ofta inte som vi tänkt oss. Barndomens genuina tillvaro på landsbygden har blivit ett avlägset minne. Solen lyser inte lika klart och EU-bestämmelser får oss att tvivla på det meningsfulla i att bedriva jordbruk i dagens Sverige. Livet blev tråkigt, tjatigt och oromantiskt

Övrigt2011-07-25 09:51

I skärningspunkten mellan dåtid och nutid står författaren och radioproducenten Fanny Danielsson och folkmusiktrion Krackel Kapell. Det är en vacker sommarkväll och på den sörmländska landsbygden är det premiär för deras konsert. På gamla prästgården i Björnlunda korsbefruktar de poesi och folkmusik. Det är en berättelse om allmogen och den envishet som för människor framåt i livet. Det är komprimerade berättelser om bönders existentiella funderingar. Det är en annorlunda och fascinerande konsert.
Med polskor och Leksandslåtar och marscher skissar trion bilder av morgondagg och soluppgång. Det är en berättelse om slitet med slåttern en het sommardag. Det är dans på logen. Här finns också allvaret och dramatiken. Riksspelmannen Mikael Sjögren ler åt sina medmusikanter Maria Hultgren och Johanna Dahl. De stampar takten. Konserten innehåller hela livets färgspektrum.
Krackel Kapell säger sig utgå från en kärvhet. Och visst är det så. Här finns något av det svenska vemodet och därför ger musiken Fanny Danielssons poesi en fenomenal inramning. Konserten är en sammanfattning av mer än hundra års slit på landsbygden och understryker att livet för de mesta inte blir som man tänkt sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om