Pokerface viktigt för personalen på röntgen: "Kan vara först som vet om patienten är allvarligt sjuk"

Ett pokeransikte är bra att ha när du arbetar på radiologiska kliniken. – Jag kan vara den som först av alla som vet om patienten är allvarligt sjuk, men det är läkarens sak att berätta, säger Camilla Wetche, sjuksköterska på röntgenkliniken vid Nyköpings lasarett.

En misstänkt fraktur på en fot ska röntgenundersökas. Camilla Wetche, röntgensjuksköterska, förbereder och Jeanette Johansson, udnersköterska, bistår med hjälp av patienten.

En misstänkt fraktur på en fot ska röntgenundersökas. Camilla Wetche, röntgensjuksköterska, förbereder och Jeanette Johansson, udnersköterska, bistår med hjälp av patienten.

Foto:

Övrigt2018-12-12 23:14

Symptomen kan vara diffusa eller så vill läkaren framför dig utesluta eventuella tvivel alternativt så kan det vara frågan om en fraktur eller en ruptur på ett ledband, som är svår att exakt identifiera – då kan du hamna på radiologen.

– En bild säger mer än tusen ord, säger Rosalie Wahlström, röntgensjuksköterska.

Men radilogen, eller röntgen som stor del av verksamheten består av, har fått ett större och bredare ansvar i framtagande av diagnos genom decennierna. Röntgenstrålning, som initialt i slutet av 1800-talet sågs (Wihelm Conrad Röntgen uppfann av en slump strålningen) som något farligt, framstår i dag som en av de största upptäckterna i sjukvårdens historia.

Att man i dag kan se mycket detaljerande bilder av kroppens beståndsdelar, tredimensionellt, eller att man via magnetfält och radiovågor kan se i stort sett alla kroppens organ är en förbluffande utveckling.

Utvecklingen och tillgången till de avancerade kamerorna och apparaterna har gjort att arbetsbelastningen på radiologiska kliniken ökat och ökat.

Verksamhetschefen Jens Frick beskriver situationen som att de sitter "i en rävsax" vad gäller bemanningssituationen; man klarar sig utan hyrpersonal men riskerar samtidigt en situation där personalen knäar under arbetsbelastningen.

Radiologen har öppet dygnet runt, men själva mottagningen bara dagtid. I år beräknas antalet undersökningar landa på närmare 59000, en ökning på närmare tusen jämfört med fjolåret, detsamma som drygt 161 stycken om dygnet.

På kliniken arbetar över 40 personer, bland annat fjorton läkare (varav tre stycken är läkare under speicialitsutbildning, ST), 20 röntgensjuksköterskor, tio undersköterskor och fyra medicinska sekreterare.

Till detta ska läggas samarbetet med en svensk klinik som opererar i Australien. De läser bilder nattetid, svensk tid.

– Utan dem hade vi kraschat, säger Jens Frick.

Rosalie Wahlström, Camilla Wetche och Jeanette Johansson beskriver arbetet som flexibelt och oförutsett och att det bästa är mötet med patienten.

– Det gäller att kunna läsa av patienten redan i väntrummet, säger Jeanette Johansson.

Arbetet kan också upplevas otillfredsställande eftersom man i bland inte vet vad som hänt med pateinten efter besöket på röntgen. Personalen får bara en glimt av patienten innan den får besked eller vidare utredning någon annanstans.

Samtidigt kan personalen få en första klar indikation på diagnos. En tumör kan noteras på röntgenbilderna, men det är inte sjuksköterskans uppgift att lämna besked.

– Då gäller det att ha pokerface, och det ingår i vår profession, säger Camilla Wetche.

Att arbeta jour, det vill säga nätter, som följs av jobb dagtid tycker flera också är påfrestande. Några ur personalen sover i ett av klinikens två rum, som finns bredvid sjukhuset, eftersom inställelsetiden är trettio minuter.

Kliniken har också ett nära samarbete med akutmottagningarna och radiologen på Mälarsjukhuset.

Radiologen utför även punktioner, där en nål sticks in och enstaka celler kan sugas ut, och biopsier, vävnadsprov, vilket bland annat ger större träffsäkerhet vad gäller eventuell förekomst av cancer i prostatan.

Vad önskar ni av jultomten?

– En till MR-kamera (magnetröntgenkamera) plus akutröntgen till mottagningen, svarar Jens Frick.

Nuvarande sjukhusbyggnad tillåter inte en bastant pjäs till som en magnetkamera, ty därtill krävs en annan byggkonstruktion. Det kan bli aktuellt när sjukhuset byggs om.

Flera sorters undersökningar

Radiologisk undersökning görs som en del i den utredning eller uppföljning som din läkare gör. Du får en remiss till Radiologiska kliniken.

Här utförs konventionella röntgenundersökningar och undersökningar med datortomografi, magnetkamera och ultraljud. Kliniken utför också punktioner och biopsier (vävnadsprov) från olika organ.

Svaret på undersökningen ges av läkare, som skrivit remissen.

Radiologiska kliniken på Nyköpings lasarett utför cirka 59 000 undersökningar i år.

På kliniken arbetar över 40 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!