Just nu pågår ett vägarbete på en sträcka som redan är hårt belastad. Förra veckans olyckor påverkades troligen i hög grad av köbildningar i samband med det, men det är inte hela sanningen.
– Folk kör generellt för fort. Det är säkert 60-70 procent som kör för fort på 90-sträckan förbi Nyköping. Många av dem vi stoppar säger att de inte sett 90-skyltarna, säger Calle Ekberg, chef för trafikpolisen i Nyköping.
På E4 förbi Sörmland kör cirka 25 000 fordon per dygn. Men mellan Gumsbacken och Påljungshage kör ytterligare cirka 10 000 fordon.
En del av de förarna är en trafikfara för att de kör för långsamt.
– Sträckan används lite som en lokalgata för Nyköpingsborna, när man ska åka och storhandla till exempel. Problemet är att vissa kör ut på motorvägen i 50-60 kilometer i timmen eftersom de vill köra ekonomiskt. Men det gör de med livet som insats. De har gott om tid att hinna upp i 90 kilometer i timmen på påfarterna. Då behöver inte långtradarna ställa sig på bromsen, säger Calle Ekberg.
LÄS MER: Fler artiklar om olyckorna vid Hållet på E4
Han konstaterar att när han kör i omålad polisbil blir han omkörd hela tiden, trots att han håller 90. Bilister i 130–140 kilometer i timmen är inte ovanligt.
– På E4 måste man vara fokuserad på körningen. Man kan inte titta till sina barn i baksätet och en del lyfter heller inte blicken ovanför motorhuven, säger Calle Ekberg.
Både han och kollegan Stefan Tranemyr, som dagen efter olyckorna är ute och kontrollerar trafik, är överens om att det skulle behövas större 90-skyltar, gärna målad information på asfalten och kanske en ljusbåge över motorvägen där hastigheten syns.
Flexibel hastighetsbegränsning är också en variant, då det är möjligt att ändra hastigheten vissa utsatta tider eller under vägbyggen.
Kan fartkameror användas?
– Nej, det funkar inte på tvåfiliga vägar. Om det tas en bild och två fordon är på bilden måste den kasseras. Visst, vi kan ställa upp den mobila hastighetskameran i avskräckande syfte, säger Stefan Tranemyr.
Men han är mer inne på att säkerhetsmässigt behövs den kontrollmöjligheten bättre på riksvägarna, som är mer drabbade av dödsolyckor.
– På E4 genom Sörmland sker fem trafikolyckor i veckan, men då är det många lindriga, då bilar åker in i vajerräcket.
Sträckan förbi Hållet är en av Sveriges tidigaste motorvägsbyggen. Den skulle se helt annorlunda ut om den byggdes i dag, för högertrafik och ett intensivare trafikflöde.
Kurvan vid ån är väldigt skarp och fukten från ån gör att vägbanan snabbt blir hal vid kyla.
– Jag har också hört rykten om att sträckan byggdes med slaggmassor från järnverket, så att den kyls av fortare än andra delar av motorvägen, säger Calle Ekberg.
Hans råd till bilister som vill undvika olyckor är att hålla hastigheterna. Både snabbare och långsammare trafik ger ryckigare körning, fler tvärbromsningar och större risk att köra in i andra fordon.
Att överraskas av bilköer när man kör över krönet vid Hållet ska man kunna hantera om man håller hastigheten och är uppmärksam, enligt trafikpolisen.