– Det finns partier och organisationer längst ut till höger och vänster där vi förväntar oss en ökad aktivitet i samband med valet, säger Mattias Hedström, kommunpolis i Nyköping och kontaktperson för de lokala politikerna i Oxelösund, Trosa, Gnesta och Nyköping.
Inför höstens val har polisen byggt upp en särskild stab som arbetar med frågor kopplade till valet, eftersom risken för hot, trakasserier och påverkanskampanjer har ökat.
– Omvärlden förändras och polisen måste agera efter det, säger Fredrik Kliman som jobbar i valstaben för polisregion Öst.
– Polariseringen ökar och det finns aktörer som har intresse i att skapa konflikter. Det måste man vara medveten om. Tongångarna kan vara betydligt hårdare än för bara några år sedan och definitivt sedan valet 2014.
En märkbar förändring är den hårda tonen på sociala medier, något som ibland leder till regelrätta hot.
– Det är vanligare i dag att man uttrycker sig hårdare, som att det plötsligt har blivit tillåtet att göra det på sociala medier. Om man får förtäckta hot, eller om någon med brott försöker påverka den fria debatten eller beslut som ska fattas, då ska man kontakta polisen, säger Fredrik Kliman.
Även Nyköpings kommun är redo att stötta politikerna i valrörelsen. Ett informationsmöte har redan hållits och fler följer.
– Alla partier har utsett en säkerhetsansvarig som ansvarar för att övriga medlemmar får del av informationen, säger Eva Johansson, säkerhetssamordnare i Nyköpings kommun.
Kommunen ger bland annat tips på bra rutiner och checklistor.
– Det handlar mycket om deras personsäkerhet. Både när de går till och från jobbet och sina uppdrag.