Polisen: Inga tecken på att någon orsakat branden i klockstapeln

Polisen har pratat med flera vittnen som var i närheten av Östra klockstapeln vid tiden för den dramatiska branden. Det finns enligt polisen inga indikationer på att någon har eldat och orsakat ödeläggelsen..

Foto:

Övrigt2017-06-08 20:00

– Nu väntar vi på resultatet av den tekniska undersökningen, säger kriminalinspektör Henrik Hägglund som leder utredningen vid polisens avdelning för grova brott.

Prover från brandplatsen analyseras av experter vid nationellt forensiskt centrum. Där kan man kanske avgöra om det finns spår av någon brandfarlig vätska i brandresterna.

Elfel kan också vara en tänkbar brandorsak.

– Misstankarna om mordbrand kvarstår fram tills den tekniska undersökningen är kvar, säger Hägglund.

Den mäktiga klockan ligger bränd och spräckt i delar i askan på berget och kommer aldrig att ljuda igen.

I början fanns en from förhoppning att åtminstone den största av de tre klockorna i klockstapeln skulle kunna ringa in till gudstjänst någon gång i framtiden. Men den extrema hettan förintade de två mindre klockorna och knäckte och sargade den stora. Nu är planen att delarna restaureras och bevaras som minne.

Stadsbilden ändrades i ett slag. Det blev tomt på berget och tyst i kvarteret när klockstapeln försvann. Nu används en inspelad klockringning i kyrkan och det finns funderingar på att även rikta högtalare utåt.

– Klockorna har ringt här sedan medeltiden. De är en del av stadens profil. Jag tror att människorna saknar dem, säger kyrkoherde Lars Viper.

Mer om den dramatiska branden i klockstapeln HÄR

Under fredagen arbetade personal från Svenska kyrkan, länsstyrelsen och från muséet med att dokumentera och samla ihop ihop de svartbrända metallresterna av klockstapeln. Mycket fraktades till magasinet vid Nya kyrkogården, en metallkonservator har räddat en del mindre föremål. Förhoppningen är att det ska vara möjligt att återanvända en del av materialet i den nya klockstapel som kommer att byggas upp så småningom.

– Kyrkorådet har tillsatt en byggkommitté tillsammans med länsstyrelsen och muséet. Det blir ett första möte i augusti, säger Lars Viper.

Han gick tidigt ut och deklarerade att det ska byggas en ny klockstapel på platsen. Ekonomin ska inte bli ett hinder.

– Vi hade försäkring. Jag antar att det finns möjlighet att söka pengar eftersom det finns ett byggantikvariskt värde. Och det finns ett enormt allmänintresse och en vilja att hjälpa till.

Det nedbrunna klocktornet är dokumenterat i detalj med ritningar som underlättar en återuppbyggnad.

– Det vore roligt om det kan bli någon form av byggprojekt där man använder de gamla kunskaperna. Det lutar åt det men det är en lång process, säger Viper.

Historien kantad av eld

Klockstapeln som brann byggdes år 1725. Den ersatte då en stapel som förstörts i rysshärjningarna i juli 1719 när nästan hela staden brann ner.Tidigare klockstaplar hade brunnit 1634 och1665. I klockstapeln fanns tre klockor, gjutna år 1668, 1675 samt en omgjuten 1725 efter branden 1719. Av de två mindre klockorna syns inte ett spår. Den stora sprack i tre delar och kommer antagligen att renoveras och ställas ut som museiföremål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!