Polisen ser mycket allvarligt på falskt bombhot
Det känns rent ut sagt för jävligt, det här drabbar unga människor som kanske fått sitt första jobb, säger Carl-Jan Ekberg, biträdande närpolischef i Nyköping som var insatschef under måndagens bomblarm.
Det är ju bara mina egna spekulationer, men jag är övertygad om att hotet har samband med anti-McDonalds-dagen. Det är den troligaste orsaken, säger han.
Ändå tycker han att det blivit något lugnare när det gäller politiska gruppers manifestationer, jämfört med för några år sedan.
Jag vet inte varför vi har drabbats, säger han.
I helgen hölls en antirasistisk demonstration i Nyköping, och Carl-Jan Ekberg menar att man kan fundera över om det finns något samband.
Men man vet inte, det kan vara någon som tycker att det är roligt se vad som händer, säger han.
Tyvärr kan bombhot sprida sig, så att andra får inspiration till fler hot, menar han.
Vi hade problem med bombhot på Träffen på 80-talet. Det var ungdomar som inte kom in på disko som bombhotade i stället, berättar han.
Polisinsatserna under måndagskvällen var måttliga. Carl-Jan Ekberg ville inte har mer personal än absolut nödvändigt. Men det innebar inte att hotet inte togs på allvar.
Om det händer igen så måste hoten värderas var för sig, vi får ta det då, säger Carl-Jan Ekberg.
Nu har det falska hotet tagits över av polisens brottsutredare. Spåren i telefonautomaten ska säkras, och en teknisk undersökning av eventuella fingeravtryck och DNA görs.
I övrigt så kan det finnas iakttagelser. Det är bra med allmänhetens hjälp, säger Thomas Tellebro, biträdande utredningschef vid närpolisen i Nyköping.
Han säger att han inte vet hur polisen ska kunna förebygga den här typen av brott.
Det är omöjligt att skydda mot den här typen av hot. Personalen är nog mer uppmärksam nu. Jag förstår att de är skärrade, det är ingen rolig situation, säger Thomas Tellebro.
Han berättar att ärendet är prioriterat, men kan inte säga när utredningen väntas bli färdig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!