Polisen ska göra rätt när kollegan gör fel
Inom de flesta yrken finns en form av kåranda, ett oskrivet normsystem som man inte kan bryta mot utan att förlora anseende och förtroende. Saker man gör och saker man inte gör, det sitter liksom i väggarna.
Radioprogrammet Front i P3 redovisar i en undersökning, att var tionde tillfrågad polis erkänner att de inte anmält en kollega trots att denna gjort sig skyldig till något brottsligt i tjänsten. Antingen av rädsla för konsekvenserna eller för att det inte är något man ska göra, enligt vad vi kan kalla kårandan. Var tionde polis håller tyst det är en skrämmande siffra för en samhällsinstitution som grundar hela sitt förtroendekapital på tillförlitlighet, konsekvens och likabehandling.
En polis håller på lagen, samma för alla. En polis behandlar en kollegas brott på samma sätt han eller hon skulle göra med en vanlig civilpersons brott. Så ska det vara, men undersökningen visar att det inte alltid är så. Vid sidan av att inte finnas där när medborgarna behöver dem, är misstankar om vänskapskorruption ett av de allvarligaste hoten mot allmänhetens förtroende för polis och rättsväsende. Polisen är en myndighet som utreder sig själv i alla led, en ordning som ställer särskilt höga krav.
Poliser har ett utsatt jobb, där de gång på gång hamnar i svåra, riskabla och otäcka situationer, där man ser och hanterar mycket elände. De som arbetar tillsammans måste kunna lita på att kollegan alltid finns till hands i det mest besvärliga läge. Men tillit och förtroende är en sak, att i kollegialitetens namn blunda för sådant som polisen är satt att motverka och förhindra, är en helt annan.
Ledningen har ansvaret för hela verksamheten, för kvaliteten på insatserna och poliskåren, plus att den har ett särskilt ansvar att stötta de poliser som gör det rätta och anmäler missförhållanden.
Den här typen av uppgifter är samtidigt ett hårt slag mot varje enskild polis yrkesheder, både de som skulle blunda och de som skulle anmäla. Yrkesstoltheten kräver att en polis gör rätt när kollegan gör fel. Når kårandan får inslag som mest ger kalla kårar, är det ett svek mot alla de människor som polisen är satt att skydda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!