Polisen tar fast grepp om ärendehög
Polisen i hela landet ska anslå 22 och 23 september som särskilda utredningsdagar. I Sörmland blir det fråga om så kallad masskallning.
Tidigare har polisen i Eskilstuna på eget intitiativ gjort liknande insatser. Kriminalkommissarie Mats Larsson i Eskilstuna berättar att det gett goda resultat när 20 förhörsledare under några dagar satts på att gå igenom ärendehögen.
Då har det handlat om åtta timmars arbetsdag. I denna landsomfattande satsning, som Rikspolisstyrelsen beslutat om, ska poliserna gå i tvåskift, från förmiddagen till 21 på kvällen.
Hur många ärenden som då kommer att hinna avverkas kan Mats Larsson inte bedöma.
I Eskilstuna har 20 förhörsledare haft upp emot 150 ärenden igång. I de flesta fall har de lett till åtgärder och ibland har protokoll funnits färdiga för rättegång.
Om bevisningen brister skrivs ärendena av. Även om inte alla parter blir nöjda med detta är det i alla fall en åtgärd. Det kan också bli så att det hålls vittnesförhör ena dagen, varpå någon misstänkt eller misstänkta kallas den andra dagen.
Varje polismyndighet får själv bestämma hur poliserna ska arbeta 22 och 23 september. Mats Larsson tror att de flesta myndigheterna ute i landet kommer att välja modellen masskallning som Sörmlandspolisens ledning bestämt sig för.
Finns det 20 förhörsledare i Nyköpings polisområde?
Varje närpolisområde får dimensionera insatsen efter sin egen personal och hur många ärenden som blivit liggande. Det kan nog bli aktuellt att skicka poliser från andra håll i länet.
Alla typer av brott kan inte komma ifråga under de särskilda utredningsdagarna.
Svårartade bedrägerier är för komplicerade. Snarare blir det fråga om våldsbrott, stölder och liknande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!