Jörgen Skarin berättar att fallet med 35-åringen från Eskilstuna är det mest omfattande fall gruppen har haft i regionen sett till antalet målsägare.
‒Tidigare vi har mäktat med att identifiera runt 30 målsägare. En förklaring är att vi har blivit en större grupp med mer resurser. Vi blir också allt bättre på att använda digitala spår när vi identifierar målsägare och förövare.
Skarin är chef för ISÖB-gruppen (IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn). Det är en specialiserad enhet i Polisområde Öst (Sörmland, Östergötland och Jönköpings län) och finns i Norrköping och Jönköping.
Kännetecknande för gruppens arbetssätt är att man inte i första hand ser barnpornografi som ett innehavsbrott.
‒I Östergötland försökte vi i flera år innan omorganisationen att få till en förändring. Det är ju faktiskt människor på bilderna som går att identifiera, som är målsägare för övergrepp. Vi har lärt oss att koppla ihop chattar med filmer, bilder och konversationer och så identifierar vi dem. Materialet från Eskilstuna, med öppna filmer, kan man inte blunda för.
90-95 procent av ISÖB-gruppens ärenden är kopplade till tjejer.
‒I pedofilärenden där förövaren tittar på övergreppsbilder av barn (benämndes tidigare barnporr) finns det de som gillar pojkar och vi får in ärenden där även killar blivit groomade. Men det är inte alls lika vanligt.
Gruppen är den enda i polisomregionen som är specialiserad på grooming (kontakt med barn under 15 år för sexuella syften i verkligheten eller över nätet) och arbetar i nära samarbete med it-forensiker.
Ofta har de att göra med vuxna män som utgett sig för att vara yngre. Män som byggt upp en förtroendefull relation där förövaren blir ett stöd i brottsoffrens liv. Sen vänder det. En dag vill "vännen" att barnet ska skicka nakenbilder på sig själv. Bilder som sedan kan spridas på nätet eller användas som utpressning för att tvinga barnet till allt värre saker.
‒Det är svårt att säga varför vissa flickor dras in, kanske är det ett bekräftelsebehov. Tufft i skolan eller hemma och då är det någon på nätet som bekräftar dem. Som elvaåring är du väldigt naiv. Du träffar en trevlig avatar på starstable eller moviestarplanet. Ni blir kompisar men du har ingen aning vem det är. Sen leder det ena till det andra. Det är också lite spännande, man påbörjar sin egen sexualitet, vet att det är förbjudet men samtidigt spännande. Sen är de kört.
Jörgen Skarin berättar att elever på mellan- och lågstadiet frekvent utsätts för brott, utan att ta någon större notis om det.
‒Jag har inga belägg för det men jag vågar påstå att alla elever på en högstadieskola någon gång fått en penisbild skickad till sin mobil. En del får hur många som helst, det beror på vilka forum man rör sig på. Barn och ungdomar tänker inte ens att det handlar om brott, utan ser det som något man får räkna med. "Det är bara att blocka" säger man.
Jörgen Skarin förklarar att 35-åringen från Eskilstuna inte ska betecknas som pedofil, utan hebefil. En person som attraheras av barn i förpuberteten, en grupp unga som i allt större utsträckning går att hitta på nätet.
‒Är man intresserad av barn runt tio år så letar man gärna på nätet. Barnen har en mobiltelefon, är uppkopplade och många får kontakt med barn via Instagram, facebook, Snapchat, egentligen alla plattformar, appar och sajter där man kan få kontakt med barn, säger han.
ISÖB-gruppen tar sig allt oftare an mindre allvarliga sexualbrott som ofredande.
‒Vi lägger ner rätt mycket arbete på sexuella ofredanden i form av penisbilder och liknande. Det är ett lägre brott i kategorin och man kan fråga sig varför vi gör det. Jo, för bakom de brotten hittar vi ofta grövre brottslighet. Man är kanske inte så försiktig när man skickar penisbilder till folk, men väldigt försiktig när man ska träffa någon för att ha sex.
Jörgen Skarin menar att såväl de unga som deras föräldrar överlag är okunniga om riskerna.
‒Som förälder måste man engagera sig i vad som händer på nätet. Om mitt barn har Snapchat, Kik, Facebook och Instagram så kanske jag också ska ha det. Jag tycker heller inte att ett barn ska ha en mobiltelefon med lösenkod som jag inte har. Jag går inte in och läser på mina barns mobiler men jag har byggt upp ett förtroende. Det är jättesvårt och det går inte att skydda sig genom att installera något program. Det finns de som tar kontakt med barn på Bolibompa-chatten, det går alltså inte att skydda sig, alltså är det förhållningssättet mellan vuxna och barn, hur vi pratar om det som blir viktigt. Och där brister det jättemycket. Prata med barnen, bygg upp förtroende så att de vågar komma till dig när det händer något.
Är grooming ett brottsfenomen som växer?
‒Det är som med narkotikabrott. Om man inte jobbar med det så finns det inte. Ju mer vi anstränger oss och ju mer resurser vi lägger ner desto mer hittar vi. Problemet är större än någon vågar inse.