Kampanjen är initierad av enskilda poliser och målet är att samla in 5000 uppsägningar (se faktaruta för detaljer). De ska överräckas till rikspolischef Dan Eliasson om regeringen inte presenterar en satsning på polisen värd namnet. Enligt Expressen har kampanjen på bara några dagar fått in uppsägningar från 230 poliser, uppsägningar som nu ligger på hög i väntan på att möjligen överlämnas.
Skulle kampanjen nå målet och uppsägningarna verkställas innebär det att var fjärde svensk polis lämnar yrket. Något som enligt tidigare Nyköpingspolisen Martin Ulvenhag, numera Polisförbundets ordförande i region Öst, dit Sörmland hör, får konsekvenser som knappt låter sig överblickas.
‒Vi går på knäna redan i dag, så vad skulle vi inte göra då? frågar han retoriskt.
Från fackligt håll kan man inte stötta kampanjen med hot om massuppsägningar om polisyrket inte uppvärderas, det skulle vara en otillåten stridsåtgärd. Men Ulvenhag delar kampanjens kritik mot politikerna. Missnöjet med den dåliga löneutvecklingen inom polisen är stort, och när finansminister Magdalena Andersson (S) nyligen stängde dörren för specifika lönesatsningar trots att Sverige förra året gick 40 miljarder plus såg många poliser rött.
‒Medlemmarna är förbannade. Förbannade över att de inte kan få en vettig lön och att regeringen inte tar det här på allvar. Jag förstår att det här kommer upp, för allt är så otroligt trögflytande. Det är kris inom polisen. Det behöver politikerna förstå, säger Martin Ulvenhag.
Ulvenhag och Polisförbundet vill precis som de enskilda poliser som anonymt nu engagerar sig i kampanjen se en rejäl satsning på bättre arbetsvillkor och höjda löner.
‒Den här myndigheten håller inte på med någon välgörenhet. Våra medlemmar ger hela sitt liv för arbetet och är otroligt lojala, men yrket behöver uppvärderas. Om vi kunde få några av de här 40 miljarderna har politikerna i alla fall visat ut vilken riktning de vill ta.