Alltsedan 1960 har Kalle Anka och hans vänner sänts på SVT på julafton, och med åren har beskådandet av detta collage av kortfilmer med välkända Disneykaraktärer kommit att formas till en tradition som är nog så viktig som tomtebesöket och det uppskattade julbråket med familjen.
När klockan slår tre och Benjamin Syrsa tar ton till Musse Piggs pianoackompanjemang samlas stora och små, socialister och liberaler, nationalister och konservativa framför teven, glöggfryntliga och sockerhöga, och alla har de sina egna favoritsekvenser – vissa håller nedslaget i tomteverkstaden som julens höjdpunkt, medan andra föredrar Kalle Ankas urartade djungelexpedition.
Beroende på vem man är kan man lägga in olika betydelser i filmsnuttarna som visas. Något som blir uppenbart när man diskuterar saken med Nyköpings lokalpolitiker, som skiljer sig en smula i sin syn på programmets innehåll.
Carina Wallin (S), som är ledamot i kommunfullmäktige, säger att hon i första hand inte ser Kalle Anka och hans vänner som ett politiskt program, men att det ändå är uppenbart att vissa av de tecknade karaktärerna är av en socialdemokratisk disposition.
– Jag tror exempelvis att Kalle Anka skulle stå upp för den svenska modellen. Han framställs ofta som elak, men i grund och botten tror jag att han är snäll, säger Carina Wallin.
Även Marita Göransson, gruppledare för KD, hyser varma känslor för Kalle Anka. Men där Carina Wallin ser en socialdemokratisk lagspelare ser hon ett kristdemokratiskt föredöme.
– Han är så omtänksam, det vill vi kristdemokrater också vara, säger Marita Göransson.
Är han verkligen så omtänksam? Han försöker ju slå ihjäl Aracuan i djungeln?
– Jag läser honom ändå som omtänksam på något vis.
Är det så att ni kristdemokrater skönjer det goda i människors karaktärer som andra människor kanske missar?
– Ja, men jag tycker verkligen att han är snäll och omtänksam, men det hör jag att inte du tycker, säger Marita Göransson.
I skarp kontrast till nämnda politiker ser andra Musse Pigg som den karaktär vars egenskaper i första hand bör lyftas fram.
Moderaternas 2:e vice ordförande i bygg- och tekniknämnden, Tommy Jonsson, ser den glada musen som "den vuxne i rummet".
– Jag inte tänka mig att Musse skulle missa att skicka in en självdeklaration, säger han.
"Jag inte tänka mig att Musse skulle missa att skicka in en självdeklaration"
Tommy Jonsson (M)
Och Centerpartiets gruppledare Martina Hallström säger att han är en typisk centerpartist.
– Han har typiska småföretagarkvaliteter. Men samtidigt tänker jag att alla karaktärer i Kalle Anka och hans vänner skulle kunna rösta på Centerpartiet, säger Martina Hallström.
Sverigedemokraternas ordförande, Thom Zetterström, säger också han att Musse Pigg står närmast partiets världsbild.
– Jag hade en diskussion med mina kollegor om det här. Den här sekvensen när Musse, Kalle och Långben åker på semester med husvagnen, där enades vi om att vi sverigedemokrater skulle vara Musse Pigg.
"Vi resonerade som så att Långben som tror att han kör när han sitter och äter, det måste vara Stefan Löfven"
Thom Zetterström (SD)
Eftersom man kan se husvagnen som en bild för ett samhälle som rusar iväg, där någon måste ta kommandot för att inte köra ner i avgrunden?
– Ja, vi resonerade som så att Långben som tror att han kör när han sitter och äter, det måste vara Stefan Löfven, säger Thom Zetterström.
Liberalernas Marianne Nordblom, som är 2:e vice ordförande i socialnämnden, och som betonar att hon tar avstånd från våldet i programmet ("det borde alla människor göra, oavsett om man är liberal eller ej"), är däremot mer intresserad av att föra ett resonemang kring Musses hund, Pluto.
– Pluto har ett kämpigt liv. Han får ont i nosen, och han är ofta fastbunden, han lever inget bra liv, säger hon.
Ur ett liberalt perspektiv borde Pluto inte vara fastbunden?
– Nej, fast man skulle vara tvungen att lära honom vad han får och inte får göra, så att han lär sig att lyda. Sedan kan han gå fri. Han jagar ju Piff och Puff, och ur ett liberalt perspektiv ska man lära Pluto att sköta sig så att man kan leva fritt utan att inkräkta på deras gränser, säger Marianne Nordblom.
"Tomteverkstaden skapar en hysterisk köphysteri. Annat är det med Karl-Bertil"
Helene Dahlström (V)
Helene Dahlström, vice ordförande för Vänsterpartiet Sörmland, har i sin tur inte mycket till övers för programmet.
– Någonstans handlar ju inslaget om tomteverkstaden om att man ger bort presenter, men det är ju ingen som ger bort någonting egentligen, utan det här är ju bara en myt att tomten kommer med klapparna. Vad den gör är att den skapar en hysterisk köphysteri. Annat är det med Karl-Bertil, säger Helene Dahlström.
Man kan även tillägga att SN:s politiska redaktör Olof Jonmyren ser programmet som en satir över den statliga televisionen.
– Det mest intressanta är den subtilt formulerade borgerliga kritiken mot public service, där Kalle Anka i djungeln visar SVT:s jakt på deltagare till debattprogrammet Opinion live. Av alla vackra och spännande fåglar blir det alltid en galen hackspett som slukar tv-tid plus en och annan stackare som inte var vaken nog för att hinna undan, säger Olof Jonmyren.
SN har sökt Miljöpartiet för en kommentar.