Politiker varnas för att värvas till påverkanskampanjer

Att det finns krafter som vill påverka det svenska valet är Nyköpings kommunpolitiker medvetna om. För att inte själv bli en del av en påverkanskampanj är det extra viktigt att tänka sig för innan något delas på sociala medier.

Marita Göransson (KD): – Vi vet om risken och vi måste vara vaksamma. VI har fått information om hur vi ska agera om det händer.

Marita Göransson (KD): – Vi vet om risken och vi måste vara vaksamma. VI har fått information om hur vi ska agera om det händer.

Foto:

Övrigt2018-01-28 15:30

Källkritik har kanske aldrig varit så viktigt som nu. Myndigheterna räknar kallt med att organiserade påverkanskampanjer kommer att iscensättas inför valet. Samma riskanalys görs hos partierna i Nyköping.

Det är viktigt att vara medveten om att det finns krafter som vill påverka det svenska valet

Oppositionsråd Anna af Sillén (M)
[bild nr="3"]

Än har Nyköpingspartierna inte – vad de vet – utsatts för någon påverkanskampanj.

Vi är fullständigt medvetna om att risken finns och vi försöker vara observanta

Martina Hallström (C).

Det finns både individer och organiserade grupper i Sverige som med hot eller insinuationer om hot vill påverka den fria debatten och själva valresultatet. Men Säkerhetspolisen varnar också politiker för att de kan utsättas för påverkanskampanjer av andra länder. Framför allt talas det om Ryssland som, enligt bedömare, kan ha ett intresse av att se ett försvagat styre som saknar starkt förtroende hos medborgarna.

– Det talas om hur utländska aktörer påverkar val i andra länder. Det måste vi väga in och vara medvetna om. Det kan vara människor som sitter i så kallade trollfabriker och producerar falska nyheter. Det har exempelvis rapporterats om upplopp som inte ens har ägt rum. Ja, det är sånt som vi måste förhålla oss till, säger Fredrik Kliman, som ansvarar för kommunikation i polisens valstab i region Öst.

Presidentvalet i USA 2016 och Brexitomröstningen är kanske de två mest kända exempel på val som har påverkats. Bland annat med hjälp av det numera ökända företaget Cambridge analytica som samlade in uppgifter om tiotusentals Facebook-användare.

– Vi tittar mycket på vad som hände i det amerikanska valet, säger Dominik Swiecicki, senioranalytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Falska konton på sociala medier har förekommit länge och kan dyka upp igen, men det är också troligt att nya metoder dyker upp.

– Det är viktigt att tänka på att det var två år sedan. Om någon vill luras kommer de troligen att hitta nya sätt och nya kryphål.

Hur de kommer att se ut återstår att se. Som exempel berättar Dominik Swiecicki om översättningsfunktionen på Facebook som tar emot förslag från användare.

– Någon hade föreslagit att SD konsekvent skulle översättas med "the nazis". Vem hade tänkt sig det innan?

– Det är ingen skam att bli lurad en gång av någon med stora resurser. Men vi som land kan se till att inte bli lurade två gånger. Om någon upptäcker något i en kommun är det viktigt att dela med sig av den informationen, säger han.

Nyköpingspolitikerna har informerats om riskerna och är medvetna om vikten att vara källkritisk.

Socialdemokraterna har bestämt sig för att alla inlägg på sociala medier även ska publiceras på hemsidan.

Den som ser något på sociala medier och tvekar om det kommer från oss ska kunna källgranska direkt.

Christina Södling (S)

– På så sätt ska alla kunna kolla, källgranska, att det verkligen kommer från oss. Det är ett sätt att komma från fake news, vi ska försöka göra vad vi kan för att mota det, säger Christina Södling, ordförande i Nyköpings arbetarekommun.

Socialdemokraterna har noterat många strömningar på sociala medier som vill smutskasta och svartmåla både partiet och samhället i stort, berättar Christina Södling.

– Det som binder dem samman är att de ofta beskriver samhället ur en medvetet feltolkad bild av verkligheten snarare än med argument byggda på realitet och fakta.

Så gör du som väljare för att inte bli lurad

► Om du ser en nyhet som gör dig så upprörd att du antingen vill skriva ett elakt inlägg eller gå till valurnan direkt, tänk efter ett varv till. Vem är avsändaren? Varifrån kommer informationen? Vem är det som vill få mig att känna så här och varför?

► För att inte dras med i och själv bli del av en påverkanskampanj påminner Säpo alla politiker att noga kontrollera den information man nås av. Detta gäller givetvis alla människor i samhället.

► Var källkritisk, gå till källan och fundera över om det är rimligt. Om det handlar om någon myndighet, kolla hemsidan eller ring och fråga innan du börjar sprida saker om det verkar konstigt.

► Om falska nyheter sprids på nätet - upplys dina vänner på sociala medier om att det är falskt.

Källor: Säkerhetspolisen, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!