Politikerlöner stjälpte s men hjälper regnbågsalliansen

Vänsterpartisterna Marco Venegas och Ann Berglund får tunga politiska uppdrag i Sörmlands landsting. Missnöje med höjda politikerlöner låg bakom de bådas avhopp till den borgerliga koalitionen. Trots det hamnar de nya politikerlönerna nu på samma nivå som socialdemokraterna tidigare föreslagit.

Övrigt2006-11-10 22:16
Den regerande regnbågskoalitionen i landstinget, de fyra borgerliga partierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, har presenterat sin politiska plattform inför de kommande fyra åren.
En brännhet valfråga var barnsjukvårdens framtid i Nyköping.
För barnsjukvården ska vi söka samarbete med framförallt Östergötlands landsting. Det ska inte bara gälla specialistvården utan även akutvården, säger Gustaf Wachtmeister, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.

En annat vallöfte som ska infrias är en privat läkarklinik i Trosa.
Vi hoppas kunna se till att det etableras en privat läkarmottagning vid sidan av vårdcentralen, säger Gustaf Wachtmeister.
Efter valet i september tycktes ett regimskifte vara klart i landstinget. Socialdemokraterna och vänsterpartiet jobbade fram ett gemensamt budgetförslag och siktade på att ta över landstingsledningen de närmaste fyra åren.
I det läget kom politikerlönerna att stjälpa den tänkta majoriteten.
Landstingets egen arvodeskommitté hade föreslagit höjda löner för heltidspolitikerna. De båda vänsterpartisterna Marco Venegas och Ann Berglund kunde inte acceptera höjningen.
Under dramatiska former hoppade de av partilinjen och beslöt istället att stödja den regnbågskoalition som styrt landstinget de senaste tre åren.
När regnbågskoalitionen nu presenterar sitt förslag till politikerlöner är det nästan på öret detsamma som socialdemokraternas och vänsterpartiets.
Landstingsstyrelsens ordförande föreslås få 90 procent av en riksdagsmannalön, De övriga fem landstingsråden får 75 procent, säger Gustaf Wachtmeister.
Förslaget innebär 44 280 kronor i månaden för Gustaf Wachtmeister och 36 900 kronor för övriga landstingsråd. Exakt samma förslag har socialdemokraterna och vänsterpartiet lämnat.
I dag har jag även en bilförmån, jag vet inte hur det ska lösas, säger Gustaf Wachtmeister .

Socialdemokraterna säger nu att de inte kommer att nominera några personer till arvodeskommittén.
Så länge vi inte kan lita på att överenskommelser hålls finns inget skäl att sitta med. Varför förhandla om arvodessystem som man sedan inte står kvar vid när beslut ska fattas? säger Jörgen Danielsson(s), som stod beredd att ta över det politiska styret i landstinget.
Regnbågskoalitionen har regerat landstinget under de tre senaste åren. Gustaf Wachtmeister tycker samarbetet har fungerat bra, trots att partierna spänner över hela det politiska fältet.
Det viktiga är ju vad vi åstadkommer. Det handlar om att hålla fast vid den plattform som har lagts. Samverkan är bra för förändringsarbetet, det finns två tydliga alternativ och vi blir handlingskraftiga, säger Gustaf Wachtmeister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om