Politikerna mot väggen om kulturen i Trosa
Kultur är något nödvändigt i människors liv. Men i Trosa lyser kulturen och det offentliga samtalet med sin frånvaro.Det menar medlemmarna i Arbetsgruppen Rum för Kultur i Trosa. På lördag ska kulturpolitikerna ställas mot väggen.
Men alldeles tyst är det inte, tvärtom mullrar det rätt påtagligt i de idylliska gränderna.
Bakom mullret står Arbetsgruppen Rum för kultur. De har tröttnat på tystnaden i Trosa.
Vi måste få politikerna att förstå att inte bara turisterna utan också vi som bor här jämt är intellektuella människor med ett stort behov av stimulans, säger Patrik Strömdahl, en av medlemmarna i arbetsgruppen.
Alla samhällen och alla människor behöver kultur för att kunna leva ett bra liv. Men uppenbarligen är det svårt för Trosas politiker att inse vikten i denna enkla sanning, säger Rolf Wohlin, också medlem i gruppen.
I Trosa sköts kulturen av den gemensamma Kultur- och fritidsnämnden.
Av de 20 miljoner som finns i budgeten går fyra procent till kulturen. Då har man inte förstått någonting, säger Rolf Wohlin och pekar på en total avsaknad av visioner och offentlig debatt.
Politikerna i Trosa verkar tro att allt vad kultur heter ska ske i privat regi, genom exempelvis restauranger och krogar, säger Elisabeth Gawelin från arbetsgruppen. Själva tar de inget ansvar.
Vad politerna här inte förstår är att kommunen måste ha ett handlingsprogram, en idé om vad man vill med kulturpolitiken. Självklart måste måste kultur också få kosta. Har man en kulturchef måste man ju se till att han har en kulturbudget, annars kan det naturligtvis inte bli någon verksamhet, säger Mia Sundfeldt, också hon från arbetsgruppen.
Kulturen måste finnas som en självklar del i livet för alla, menar arbetsgruppen.
Barn älskar kultur även om de inte använder just det ordet, säger Rolf Wohlin och berättar om en lektion han själv en gång höll där barnen fick måla till musik.
Flera decennier senare berättade en av dessa gamla elever att just den stunden var en av de bästa hon haft under sin skoltid.
Patrik Strömdahl berättar om ett projekt i Västerljung som under ett år faktiskt fick 20 000 i bidrag från kommunen.
Det ordnades discon, det ordnades filmklubb, det skapades teater. Mängder av barn, ungdomar och föräldrar var engagerade. De 20 000 genererade en otrolig massa aktiviteter och gemenskap tack vare en stor portion ideellt arbete från enskilda människor. Men när vi sökte om fortsatt bidrag fick vi nobben vi hade ju redan fått vårt tyckte politikerna.
Ett samhälle som agerar så sviker barnen. Fortsätter vuxenvärlden att svika på det sättet kommer konsekvenserna att bli svidande, menar Mia Sundfeldt.
Nu på lördag är det alltså dags för Trosas alla kulturpolitiker att säga sitt.
Vi vill få ut dem ur tystnaden. Vi vill att de före valet berättar vad de tänker göra för att förbättra kulturlivet i Trosa. Vi vill veta var de står, säger Mia Sundfeldt.
Moderator för debatten, som äger rum på Mamsell Trosa, blir Bo Holmström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!