Politiskt bråk om taxor till lantbrukare

En politisk strid har blossat upp kring miljötaxorna i Nyköping. Rättsosäkert, anser Centerpartiet, om förslaget som ska upp på kommunstyrelsen på måndag. Tvärtom, säger Socialdemokraterna.

Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping.

Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping.

Foto:

Övrigt2017-03-05 12:00

Förslaget att höja avgifterna som lantbrukare betalar för kommunens obligatoriska miljökontroll var uppe för beslut i kommunfullmäktige redan före jul, men skickades på återremiss av oppositionen som var kritisk till höjningen.

– Vi vill inte se någon höjning av taxorna innan vi har sett vad man kan göra för att få ner kostnaderna, säger Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet.

Bakgrunden till höjningen är att kostnaderna för miljöinspektörernas tillsyn på exempelvis lantbruk betalas alltmer av skattepengar. Egentligen ska det arbetet vara självfinansierat i större utsträckning, alltså betalas mer av företagarna själva.

– Vi måste använda skattemedel till andra saker, säger Sofia Amloh (S), ordförande i miljönämnden.

– Där skulle jag vilja ha en diskussion, men jag har inte fått några indikationer på hur mycket skattemedel oppositionen vill att vi ska använda till det här. Vilken självfinansieringsgrad vill de ha?

Martina Hallström vill att kostnaderna för administration och personal ses över innan taxorna höjs.

– Det gör vi hela tiden. Det finns fall där vi har svårt att rekrytera bra kompetens för att vi inte kan möta upp i löneanspråken, säger Sofia Amloh.

Och så finns en skrivning i den tredje paragrafen som Martina Hallström anser är direkt rättsosäker och vill ha bort helt och hållet. Paragraf tre handlar om när miljökontoret får ett tips om att någon missköter sig och åker ut på inspektion för att se om det stämmer. Om det visar sig att det bara är en granne som är sur på en lantbrukare och det inte finns någon grund i klagomålet, måste då den utpekade lantbrukaren ändå betala? Enligt Martina Hallström öppnar den nya skrivningen för detta.

– Det här spär bara på misstänksamheter. Om grannen anmäler mig tio gånger, då får jag betala tio gånger.

Men enligt Sofia Amloh är det precis tvärtom. Skrivningen är till för att tydliggöra att ingen ska behöva betala om det inte finns någon grund i klagomålet. Dessutom är denna typ av klagomål inte så vanliga, säger hon.

– Det händer någon gång då och då. Det syns ganska tydligt om det är en grannfejd som ligger bakom klagomålet.

Paragraf 3

I den omtvistade paragrafen i ärendet som ska upp för beslut på måndag står:

Avgift tas inte ut för:

Tillsyn som föranleds av klagomål som visar dig obefogat. Härmed avses klagomål som visar sig vara ogrundade, och inte där tillsynsmyndigheten först efter inspektion och ytterligare utredning kunnat konstatera att personen/verksamhetsutövaren inte orsakat olägenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!