Positiv särbehandling stärker inte högskolan

Övrigt2004-10-24 21:36
Rekryteringsdelegationen föreslår att de högskolor och universitet som tar in fler studenter med invandrar- eller så kallad arbetarbakgrund ska få extra pengar.
En högre utbildning tillgänglig för alla som kvalificerar sig, oavsett social bakgrund, är en grundläggande faktor för ett framgångsrikt samhälle. Men rekryteringsdelegationens idéer, presenterade med undertiteln en fråga om visioner, attityder och incitament, sänder underliga signaler.

I högskolelagen står det att högskolan ska vara lika för alla. Högskolorna ska även främja och bredda rekryteringen. Det står tack och lov inte att lösningen är kvotering eller positiv särbehandling. Delegationen föreslår inte kvotering, däremot försöker man vända på myntet genom att föreslå att de högskolor och universitet som tar in fler studenter med arbetar- och invandrarbakgrund ska få mer pengar. Om högskolan tar in fler studenter som inte har toppbetyg ska anslaget vara högre. Man kan se problemen framför sig, hur skolorna suckar över sökande med höga betyg eftersom de ger så lite pengar. Det är en märklig vision och en lika underlig attityd.

Det är inte bara en fråga om att slussa in studenter i högskolan, målet är att de ska gå ut densamma. Det är i grundskola och gymnasium som eleverna förbereds inför högre utbildning. Det är också där vi ser bekymren. Elever som inte klarar av kraven, men bara ska slussas vidare ändå. Den verkliga breddningen av rekryteringsbasen till högre utbildning görs genom att värna grundskolans och gymnasieutbildningens kvalitet. Ju bättre förberedda studenter, desto starkare högre utbildning.
Det behövs emellanåt, vilket delegationen också ägnat tid åt, insatser för att förstärka kunskaperna hos de elever som inte med en gång klarar steget från gymnasium till högskola. Dessa åtgärder kan vara värdefulla ur rekryteringssynpunkt.

Det är dock absurt att tro att högskolan blir bättre om den får extra betalt för att ge företräde åt elever med förhållandevis lägre betyg eller tillhörande vissa grupper. Hur kul är det att tillhöra dem som vi tar in för att få mer pengar? Många högskolor brottas som bekant med ekonomin. I högskolan ska alla behandlas lika. Annars är risken att man skapar en än mer negativ särbehandling i arbetslivet. OJ
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om