Praktisk svenska – dörren till arbetslivet

Tre kommuner samarbetar i ett program där deltagarna varvar SFI, vård- och omsorgskunskap och praktik i vården. Målet är att eleverna ska uppnå en undersköterskeexamen.

– Läxorna är svåra men jobbet är enkelt för mig, säger Hala Aksh, deltagare i apil-programmet som Heléne Carlind är lokal projektledare för i Trosa.

– Läxorna är svåra men jobbet är enkelt för mig, säger Hala Aksh, deltagare i apil-programmet som Heléne Carlind är lokal projektledare för i Trosa.

Foto:

Övrigt2018-04-08 11:00

– Programmet är svårt, läxorna är svårast men jag får bra hjälp av mina lärare. Själva jobbet är enkelt för mig. Jag är mamma till tre döttrar, säger Hala Aksh och skrattar.

Hon kommer ursprungligen från Syrien och är en av deltagarna i projektet som kombinerar studier och praktik på en arbetsplats. Praktiken gör hon på Trosagården.

– Jag tycker jättemycket om jobbet. När jag hjälper människor är det spännande att se att det är ögonkontakt och kroppsspråk som är viktigast, många av de gamla pratar inte. Vården är ett bra jobb för mig, säger Hala Aksh.

Arbetsplatsintegrerat lärande, APIL, är namnet på satsningen som ska bli till ett vinn-vinn-koncept för både nyanlända och medverkande kommuner. I alla fall hoppas Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun på det.

– Förhoppningsvis leder det ju till att vi får utbildad personal som vi kan anställa och för de nyanlända blir det en väg in i samhället och på arbetsmarknaden, säger han.

Projektet som leds av Regionförbundet Sörmland är treårigt och startade senhösten 2016 och pågår till och med 2019. Trosa, Oxelösund och Eskilstuna medverkar och eleverna läser SFI tre dagar i veckan i sin hemkommun och vårdkunskap i Oxelösund en dag i veckan. Därutöver har de praktik i hemkommunen minst en dag i veckan på rullande schema. Kommunernas insats är att de tillhandahåller praktikplatser. I Trosa har två elever praktik på Trosagården och en på Ängsgården.

– Vi får ersättning av projektet för en trettioprocentig projektledartjänst. Den kostnad vi har är för att utbilda språkombuden som fungerar som handledare på arbetsplatserna, och reflektionsledare. Det kändes som en liten investering som kan komma att ge mycket, säger Fredrik Yllman.

Redan från början har eleverna praktik på rullande schema med även kvällar och helger, för att ge en realistisk bild av arbetet. I Trosa finns möjlighet för sju elever att gå programmet som har som mål att leda till en undersköterskeexamen.

– Det har varit svårt att väcka intresse för att arbeta med äldre. Till viss del handlar det om religion och krav på kläder. Till vår förvåning var det mest unga killar från Eritrea som nappade. Det är ju extra bra för oss, eftersom vi behöver män till vården, säger Alexandra Degerman, integrationsansvarig i Trosa kommun. Hon har plockat ut eleverna till projektet utifrån deras studiebakgrund tillsammans med handläggare på Arbetsförmedlingen och Oxelösunds SFI-lärare.

Helene Carlind har nyligen tagit över tjänsten som delprojektledare för APIL i Trosa kommun och tycker att projektet är lovande.

– Det här är så färskt att allt kanske inte flyter perfekt, men jag har märkt att det ger ett väldigt lyft för självförtroendet för eleverna att vara på en arbetsplats och använda svenskan. Och som jag säger till eleverna, har man utbildning i vården så har man alltid jobb sedan.

Koncept för snabbare väg till arbete

Projektet arbetsplatsintegrerat lärande, APIL, ägs av Regionförbundet Sörmland och är ett samarbete mellan Oxelösunds, Eskilstunas och Trosas vård- och omsorgsförvaltningar samt lärare och rektorer från vård- och omsorg och SFI. Initiativet är unikt i sitt slag, och genomförs som pilotprojekt med stöd från Europeiska socialfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om