Präst på jakt i bygdespel

Numera kan skyddlösa människor finna en fristad i kyrkorummet. På medeltiden var det tvärtom. Då kunde en ung flicka tvingas fly från prästen och söka skydd i berget, i gruvan närmare bestämt. Det var precis vad som hände i Tuna 1377.

Övrigt2002-06-27 22:30
En bortglömd historia, den om de rättslösa pigorna och gruvdriften i Sörmland. Nu återupplivas den av Tunabergs hembygdsförening i bygdespelets form.
När prästens piga fick asyl på Näfveberg heter dramat som kommer att få sin premiär i augusti. Det försöker levandegöra människoöden i det medeltida Sörmland, långt bort från kungar och hovintriger. I Tunabergs-bygden finns en särpräglad historia som skiljer sig en del från den slotts- och herresäteskultur som präglar länet i övrigt.

I Tunatrakten är bergen ihåliga. Där har brutits malm sedan medeltiden. De flesta brotten är vattenfyllda, men i Storgruvan vid Koppartorp går det att kliva in. Mörker och fukt präglar platsen, men hit flydde en ung prästpiga när hennes husbonde var för elak och bedrövlig. Men prästen Jon i Tuna gav sig inte, utan jagade sin piga, för pigor på medeltiden hölls som livegna. De var husbondens egendom och hade inte rätt att fly sin arbetsplats. Men det fanns en utväg. Berget.
Det var nämligen så att brottslingar fick fri lejd så länge de arbetade i berget. Så kvinnor på drift kunde bli malmsorterskor och männen arbeta nere i själva brottet. Däremot blev de nu bundna till gruvan och fick inte lämna den arbetsplats de valt som asylställe. Begreppet bergtagen får här en ny och väldigt konkret innebörd.

Det nya bygdespelet är skrivet av Dan Mattsson som själv bor i trakten. Han har genomfört en omsorgsfull forskning kring gruvdriften och människorna som levde där.
Eva Skyllberg, boende i Björnlunda, har skrivit en relativt ny doktorsavhandling med titeln Södermanlands medeltida bergsbruk. Spelets faktaunderlag är till stor del hämtat där. Hembygdsföreningen i Tunaberg har också genomfört arkeologiska undersökningar på plats tillsammans med Eva Skyllberg.
Stor omsorg lägger spelets deltagare på kostymer och historisk trovärdighet. Fyrtiofem meter äkta vadmal är inköpt från ett företag i Västergötland, riktigt linnetyg är införskaffat på rea á 65 kronor metern.
Fruar har sytt läderhosor som skodon och medeltida skisser har studerats noggrant för att dräkterna ska se riktiga ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om