Prata Ostlänk med oss unga
Speciellt bör man få med de unga, det är de som kommer att få leva med beslutet om var en ny station placeras, hur den ser ut och hur staden utvecklas, säger Gripeneleverna Desirée Karlsson och Anneli Johansson.
Desirée och Anneli har, tillsammans med Magnus Stolth och Erika Enarsson, i ett sistaårsprojekt vid Gripenskolan studerat hur frågan om Ostlänken har behandlats. De menar att frågan bör lyftas ut ur den vanliga politiska gången och studeras tillsammans av alla politiska partier.
Det dröjer länge innan arbetet påbörjas med Ostlänken här i Nyköping och frågan sträcker sig över flera mandatperioder. Det är rimligt att en sådan stor fråga får en ordentlig belysning, menar Desirée Karlsson.
Det finns så många idéer som inte har diskuterats igenom. Vi tror att grundutredningen för hur spåret ska dras är gjord så objektivt man kan begära, säger Anneli Johansson. Men om stationen ska ligga vid Skavsta eller vid Folkungavallen, om det ska till en tunnel eller hur det ska bli bör diskuteras mer. Många alternativ har inte fått chansen.
När de startade sitt projekt för ett år sedan visste de väldigt lite. Nu är de mycket engagerade och önskar att fler kunde få möjlighet att påverka diskussion och beslut. En liten misstanke finns om att man redan beslutat sig för att Skavsta ska ha stationen och att behandlingen av frågan styrs därefter. De tycker att få remisser kommit in trots att frågan diskuterats så länge.
Kanske borde man ha haft mer information, mer öppna hus med diskussion, säger de två som velat ha en från ansvarigt håll mer aktiv informationsstrategi.
Men den stora frågan är ändå hur Nyköping ska utvecklas. Desirée och Anneli vill ha in begreppet livskvalitet. Att det kommer att bli miljömässig påverkan är helt klart, oavsett alternativ förläggning av stationen. De vill se en levande stad, som lever av sig själv, som är attraktiv och lockar företag, som lockar pendlare och studenter att bosätta sig i Nyköping. De vill se till ett större perspektiv där hela Mälardalen ingår. Det negativa scenariot skulle vara att staden lever vid sidan av Skavsta och att Skavsta av någon anledning läggs ner och kvar finns en sovstad för stockholmare.
Desirée och Anneli vill se visionen för staden och dess utveckling innan man bestämmer sig för de tekniska lösningarna. Och de tycker inte att alla idéer och förslag är genomdiskuterade ännu.
Elevgruppen kommer att hålla föredrag kring detta på onsdag i nästa vecka då man räknar med att ansvariga på Banverket och kommunen kommer för att diskutera. Under tiden pågår en utställning på Culturum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!