Premiärdags – borggården rustas för gästabud

Premiären av ”Anno 1317” under gästabudsåret i fjol blev succé. Årets version har finslipats och skruvats till nya höjder och på lördag väntar nypremiär på borggården vid Nyköpingshus. SN spanade in helgens repetitioner.

Foto:

Övrigt2018-02-13 09:21

– Det var extremt nervöst inför premiären förra året. Det fanns rätt många upprörda röster som var... lite osäkra på om det var rätt att berätta den här historien på ett annat sätt, med perspektiv från kvinnornas och trälarnas horisont, inte bara männens som det traditionellt handlat om.

Gästabudets regissör, 29-årige Jerk Ohlson Westin, sitter på en av de gamla stenmurarna inne på borggården vid Nyköpingshus.

Ohlson Westin har vuxit upp med Nyköpings gästabud och debuterade själv i spelet som åttaåring. Efter tre år som regiassistent tar han nu steget fram och är ensam regissör.

– Det är spännande och en väldigt häftig upplevelse. Förra året var en utmaning, vi har bara fyra veckors repetitionstid med ensemblen. I år känns det ofantligt mycket bättre, pjäsen är densamma men mer grundad och fördjupad med ytterligare fyra veckors repetitioner, säger han och hyllar dramatikern Karin Isaksson som är den som skrivit pjäsen.

Uppvärmningen inför dagens repetition är i full gång. Ett hundratal personer i alla åldrar är på plats. Tonarter testas, kroppar stretchas och i skuggan har några av dem med repliker i den scen som står näst på tur slagit sig ner för ett sistaminutenplugg.

Totalt arbetar omkring 120 personer med årets gästabud. 65 är statister, 12 professionella skådespelare, övriga jobbar med allt från ljud och ljus till kostym, smink och scenografi. Fyra hästar finns också med i ensemblen och i år även 40 kommunpraktikanter som framförallt hjälper till ute på medeltidsmarknaden som håller öppet alla speldagar.

Sommarspelet inleds med att änkedrottning Helvig förkunnar att ett trälbarn ska offras. Änkedrottningen vill få ett slut på den ständigt pågående fejden mellan sina söner; hertig Erik, hertig Valdemar och kung Birger, som i sitt krigande försatt Sverige i kristillstånd. Inget annat än ett gudaoffer duger för att få rätsida på landet. Sot- född samma natt som sommarsolståndet - anses mest lämplig och väljs ut. Publiken får sedan följa Sots mamma Krakas desperata försök att rädda sitt barn.

För Karin Isaksson var det självklart att tänka stort när hon fick uppdraget att skriva pjäsen om Nyköpings gästabud.

– Allt handlar om vilka val vi gör, även jag som dramatiker. Varenda människa vet att det fanns både kvinnor och trälar på medeltiden, men läser man historieskrivningar är det lätt att få uppfattningen om att de flesta var män. Det har varit spännande att skriva en historisk pjäs som ändå har kopplingar till samtidens frågor kring främlingsfientlighet och offer av människor, säger Karin Isaksson som avslöjar att man i årets version lyckats få med en scen där både Svenska akademien som #metoo kan förekomma.

Även om gästabudet är ett tämligen dramatiskt sommarspel intygar både regissören och pjäsförfattaren att det även finns en stor dos av både humor och dråplighet.

– Absolut! Är det någonting vi behöver så är det just framtidstro och hopp. Det är precis vad årets gästabud kommer att bjuda på, särskilt i slutscenen, säger Jerk Ohlson Westin.

Regissörspausen är över, det är dags att köra igenom gästabudsscenen där drottning Märta gör storstilad entré. Jerk Ohlson Westin följer ensemblen från en ensam stol mitt på borggården. I dagarna reses här två läktare med plats för 480 personer.

– Jättebra, ni är grymma! Glöm bara inte att vända er mot publiken så replikerna hörs, så ja! Nu är jag nöjd.

Årets sommarspel har premiär nu på lördag och spelas sedan fram till den 28 juli.

Teater Sörmland och Nyköpings Gästabud

Teater Sörmland är en fri teatergrupp baserad i Nyköping. Gick tidigare under namnet Småfolket, som bildades i Lund 1975 av Rino Brezina.

Teatergruppen sätter varje år upp Nyköpings Gästabud, som tar avstamp i Erikskrönikan – Sveriges äldsta berättande källa.

Årets föreställning ”Anno 1317” är skriven av Karin Isaksson. Publiken får bland annat följa Kraka som kämpar för sin sons liv, drottning Märta som mest av allt bara vill få till det där gästabudet, och såklart – de bråkande bröderna Erik, Valdemar och Birger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!