Presidentvalet blir taktikernas triumf

Övrigt2004-10-29 17:32
I morgon väljer USA:s folk president. Under de sista skälvande dagarna och timmarna handlar allt om kampanjtaktik. Särskilt som det verkar vara lika jämnt i opinionen som mellan George W Bush och Al Gore 2000. Det gäller inte bara att vinna så många röster som möjligt, utan att vinna rätt röst i rätt stat. Hur det amerikanska folket än väljer kommer presidentvalet att bli taktikernas triumf.

Religionen har en given plats i slutskedet - med guds hjälp ska USA få behålla sin president, George W Bush, eller få en ny, John F Kerry. Fredsvänner kraftsamlar för Kerry, veteraner för Bush och andra veteraner för Kerry. Vapenvänner för Bush och kändisar för Kerry. I mångfaldens USA är nyckelgrupperna tungan på vågen, eftersom valdeltagandet brukar vara relativt lågt.
Som det politiska valsystemet är uppbyggt, där varje delstat har ett visst antal elektorsröster, gäller det inte bara att mobilisera rätt grupper, det måste dessutom vara i rätt delstat. Al Gore bevisade i valet 2000 att man kan få flest röster totalt och ändå förlora. Traditionens makt är stor och valanalytikerna kan förutspå säkra stater. I Washington Posts förhandsberäkning ger detta Bush 208 elektorsröster och Kerry 179. Den som når 270 vinner.
De folkrika stater som brukar svänga fram och tillbaka mellan republikaner och demokrater, är kampanjmakarnas huvudmål. Ohio, Florida, Michigan och Pennsylvania spelar större roll, med sina totalt 75 elektorsröster, än West Virginia och New Hampshire, med nio totalt.
Demokraten Kerrys utgångsläge är bistrare än republikanen Bushs, som lär dominera Mellanvästern och sydstaterna. Något som talar för den demokratiske utmanaren är dock att den oberoende kandidaten Ralph Naders stöd verkar minska. Kampanjer för att Naders väljare ska stödja Kerry för att få bort Bush, verkar få effekt.

Något som talar för Bush är att det är framtoningen i utrikespolitiken - inte själva innehållet - som verkar tilltala väljarna. En så pass skrämmande rapport, som när amerikanska forskare beräknar antalet civila offer i Irak till närmare 100 000 människor, lär tyvärr som mest få en marginell effekt på opinionen. Trygghetsbudskapet, Bush som terrorismens bekämpare, talar starkt till en befolkning med 11 september 2001 kvar på näthinnan. Allt som hänt sedan dess till trots.
När det kommer till kritan på tisdag handlar det, trots allt, om att rätt väljare i rätt delstat går till valurnorna. I en stor del av världen håller vi tummarna för att det är Kerrys väljare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om