Pressat domarschema ger utbrändhet
Åtta domare 25 matcher, den ekvationen går inte ihop. Nästa helg lär det därför bli en hel del inställda träningsmatcher i fotboll.
Läget just nu är värre än normalt, säger Bo Eriksson, ordförande i Nyköpings domarklubb.
i år har varit medioker också. En enda domare finns på plussidan.
22 klubbar s>ka dela på dessa domare, plus att Södermanlands fotbollsförbund vill ha deras hjälp i bland annat Eskilstuna och Katrineholm. Rättsskiparna kan även få arbete i de klubbar där det saknas föreningsdomare.
Men det kan vi säga direkt att den servicen kan vi inte hålla med i år, säger Håkan.
Förra hösten började problemen märkas på allvar. Ett tiotal inställda matcher och de domare som fanns tillgängliga fick många uppdrag.
Jag hade sex uppdrag på åtta matcher, säger Håkan.
På en fjortondagars period hade jag nio uppdrag, kontrar Bo Eriksson. Och med så många matcher så blir inte kvalitén så bra. Vi blir utbrända, det blir fler klagomål från ledarna och så är man inne i en ond cirkel.
Att en del av domarna tröttnar på för många matcher i veckan och därför slutar helt, är ett resultat.
Vi måste börja säga nej. Vi har varit alldeles för snälla, säger Håkan.
Ja man ställer upp bara för att inte matchen ska ställas in, säger Bo.
Lena Ekoff, Nyköpings enda kvinnliga domare, berättar om en helg förra säsongen.
De ringde från Oxelösund och undrade om jag kunde hoppa in i en match. Jag frågade När?. Om tjugo minuter svarade de. Det var lite för knappt om tid men jag åkte.
I vintras skickade domarklubben ett brev till samtliga föreningar i distriktet. De berättade om läget, hur de såg på framtiden och att de behövde hjälp från föreningarna.
Vi ville att varje klubb skulle plocka ut ett antal lämpliga kandidater som kunde gå en domarkurs, berättar Bo. Gissa hur många svar vi fick? Noll!
Torvald Sköld, som är regionansvarig för domarna och håller i domarkurser både för unga och lite äldre, har just haft domarutbildning för ungdomar i Tun. IFK Nyköping och Oxelösunds IK står på tur.
Det är inga problem att få ungdomar att döma sjumanna-fotboll. Det är svårare att få dem att fortsätta, säger Torvald. Det är ingen lätt uppgift för en sextonåring att möta ledare och föräldrar. Det är en tuff miljö.
Föreningarna borde ta ett större ansvar här. De borde hjälpa till mer. Tala om för föräldrar, spelare och ledare vad som gäller, säger Bo.
Medelåldern bland domarna i Nyköping ligger runt 45. Nio är över 40 år, tre över 50. Den yngsta domaren är 17 år.
Vi behöver fler unga domare, men även fler i 30-årsåldern. Vi behöver gamla avdankade spelare som inte vill förlora kontakten med sporten, säger Bo. De har spelat fotboll och kan därmed fotboll, men när man frågar någon brukar svaret bli nej aldrig i livet.
Även om arbetsklimatet hårdnat, vilket alla domarna kring bordet är ense om, finns fortfarande tjusningen kvar i yrket.
Det är roligt, poängterar Bo. Det är ett sätt att hålla kontakt med spelare, ledare och föreningar. Man träffa mycket folk på matcherna och så är det roligt att döma fotboll.
Och på måndag börjar en ny avtalsförhandling, så vi kanske får lite bättre betalt också, fortsätter han.
Att krisen är verklig förstår man när även Södermanlands Fotbollsförbund skickar fax med rubriken Efterlysning.
Fortsätter det så här kommer vi att få ställa in fler matcher i år än vi gjorde förra säsongen, säger Håkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!