Fotografen Linnea Rundgren tog hem första pris för kortfilmen "Non Linear" vid vetenskapsfilmfestivalen Imagine Science Film Festival som nyligen hölls i New York. Under festivalveckan visades 200 olika kortfilmer och filmen som bygger på Linnea Rundgrens mikroskopbilder vann kategorin "Visual Science Award".
– Det är jättestort och jag blev väldigt överraskad! Inte minst eftersom utbudet av filmer som visades verkligen var väldigt, väldigt bra, säger Linnea Rundgren, till vardags bosatt i Gnesta.
Filmen är klippt och animerad av Dave Abbott och innehåller Spoken Word Poesi av Hugo The Poet, båda från Australien. Linnea studerade till vetenskapsfotograf vid Melbournes kungliga tekniska högskola och har bott down under i nästan tio års tid. Att filmen prisades tror Rundgren beror på att den stack ut rejält från de övriga.
– Dels eftersom den är väldigt gränsöverskridande mellan vetenskap och de olika konstformerna bild, musik och poesi. Men också för att den är rätt färgstark, säger Rundgren som valt fotografyrket just för att kunna kombinera vetenskapsintresset med det för färg och form.
Att flytta från Australien till Gnesta kan tyckas vara ett stort steg. Men för Linnea Rundgren var det tämligen självklart.
– Jag fick ta över min mormors lilla hus och jag älskar verkligen Gnesta! Stämningen här är helt fantastiskt fin och det finns ett kulturliv som känns mer som det jag mött i Melbourne och New York. Folk är väldigt vänliga och jag skulle inte vilja bo någon annanstans, trots kylan, ha, ha!
Även om de fotolabb som Linnea jobbar i finns över hela världen - i Sverige är det endast Karolinska i Huddinge som har utrustningen som krävs - har hon även en studio i Gnesta. Konstnärskollektivet som håller till i byggnaden som tidigare var Gnesta Konsthall passar perfekt till det förberedande arbetet, innan det är dags att kliva in i labbet.
När SN hälsar på är Rundgren i full färd med att skruva i sär en kikare som hon hittat på en loppis.
– Linserna som finns i de här är perfekta att återvinna till min verksamhet, säger hon.
Linnea Rundgren har en rad olika uppdragsgivare inom forskarvärlden. För ett par år sedan kontaktades hon av en hjärncellsforskare som ville ha hjälp att fotografera en hjärncell. Linnea fotograferade, i 3 200 gångers förstoring, och lyckades fånga en plackliknande beläggning på hjärncellen - grunden till Alzheimers sjukdom.
Bilden var en av tio som nominerades till tidsskriften New Science fototävling "Eureka prize for science photography".
För närvarande jobbar Linnea Rundgren med ett projekt som rör de elektrommikroskopbakgrunderna hon tidigare tagit fram på Karolinska i Huddinge.
– De är med i den australiska barnboken om mikrober ’Don’t lick this book’. Boken är översätt till flera språk och den vann titeln Årets barnbok i Australien 2018. I början av 2019 släpps den även på svenska, säger Rundgren som även jobbar med flera spektakulära projekt med hologram och Hubbleteleskopet.
Drömbilden?
– Oj, svårt! Det känns fantastiskt att kunna jobba tillsammans med forskare och att fånga allt det komplexa som sker men som vi inte ser med blotta ögat. Men ett av mina drömprojekt är att göra hologram av gasmoln i rymden.