Protester mot Samhall-flytt
Samhall, som sysselsätter tiotusentals arbetshandikappade, flyttar delar av sin verksamhet utomlands. För att förbättra lönsamheten. Fackorganisationer i Oxelösund är upprörda över beslutet och hoppas att fler reagerar.
Samhall ägs av staten och har till uppgift att erbjuda arbetshandikappade människor meningsfull sysselsättning och om möjligt rehabilitering för att kunna slussas ut i arbetslivet igen. Nyligen beslutade Samhalls ledning att flytta delar av sin verksamhet till låglönelandet Litauen. Ett beslut som stöttas från regeringshåll.
När delar av Samhalls verksamhet flyttas får de anställda i Sverige sitta sysslolösa, eftersom de arbetshandikappade enligt reglerna inte får sägas upp utan måste erbjudas andra jobb.
Bosse Jerräng undrar vad för slags skyddsnät samhället omger sig med när även verksamheter för arbetshandikappade ska vara lönsamma. Samhället går allt mer mot att vara elitistiskt, där svaga får allt svårare att hävda sig och göra sin röst hörd, menar Bosse Jerräng.
Det räcker ju med att jag i dag halkar och slår i skallen. Jag är efter olyckan arbetsduglig men inte tillräckligt, men då finns ingen plats för mig i arbetslivet.
Bosse Jerräng kritiserar såväl regeringen som kapitalismen och girigheten som regerar i samhället. Han drar paralleller till hur Samhall stängde sin verksamhet i Oxelösund för att flytta den till Nyköping, därför att den inte längre var lönsam i kuststaden. Han får stöd i sin kritik av Sören Carlsson, Metalls ordförande i Oxelösund.
Ekonomin är viktigare än människorna. Det rimmar illa med Samhalls avtal med staten. Det är de allra svagaste man ger sig på i samhället. Samhalls verksamhet är en fråga för riksdag och regering, säger Sören Carlsson.
Han säger att de anställda inom Samhall har 116 procent i lönebidrag för att stötta verksamheten. Nu agerar Samhall som vilket annat vinstintresserat företag som helst. Men man kan inte ställa samma krav på Samhall som andra företag, menar Sören Carlsson.
Vi måste få behålla den här typen av arbeten i Sverige. Samtidigt måste vi stödja handikappförbunden i deras sak, säger Bosse Jerräng och fortsätter:
Även andra organisationer borde reagera över vad som händer. Att reagera är också ett samhällsansvar!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!