Prova på Gränslös dans
Orientalisk dans,med slöja och höftbälte i rasslande paljetter, streetdance eller karnevalssamba nu finns möjlighet att testa hur det egentligen känns att låna rörelser och rytmer från andra kulturer.
Vi alla är från Nyköping, och vi blev inspirerade av varandra när vi träffades under förra festivalen då vi uppträdde, berättar en av initiativtagarna, Hanna Söderberg, som sysslar med orientalisk och afrikansk dans.
När hon demonstrerar några rörelser hämtade från orientalisk dans berättar hon att det är en fördel att ha litet hull att ruska på, för då svänger man bättre i takt med musiken.
Det brukar kallas magdans, men det ger fel associationer, många tänker på lättklädda kvinnor som blir objektifierade, men så är det inte när vi dansar, säger hon.
Nu vill hon och de andra ge fler möjlighet att testa olika danser.
Under några tisdags- och torsdagskvällar ordnar de dansledare, och bjuder in till gratis prova på-dans på Gripes modellteatermuseum. Bakom arrangemanget står ett projekt som är knutet till Gränslös festival och som samarbetar med Barnkulturcentrum.
Om det finns intresse för danserna så kan vi kanske få ihop fler som vill vara med och uppträda under festivalen i år den 20 maj, men de här kvällarna är i första hand till för att låta folk känna på hur det är att dansa och för att ha kul, säger Hanna Söderberg.
Under festivalen kan det bli en öppen work-shop i danser.
Men det är roligt om det inte bara blir under själva festivalen som det händer saker, det är kul om förberedelserna också kan innebära att vi träffas över gränserna, säger Karin Fichtelius, som arbetar på Barnkulturcentrum.
Tanken är att vuxna och barn ska kunna dansa tillsammans, och kvällarna är öppna för alla över tio år. Förutom de nu inbokade danserna planeras kvällar med somalisk, thailändsk och klassisk indisk dans, men de är inte spikade än.
Något som saknas hittills är svensk folkdans, men det beror helt enkelt på att det är svårt att få tag på ledare. Kanske den svenska folkdansen håller på att dö ut?
Det verkar som om svensk folkdans bara dansas av äldre, och är något som man skäms för, men så är det inte med bosnisk folkdans. Där är det högstatus att vara med i en dansgrupp, säger Nermina Semiovic, som kommer att leda den bosniska danskvällen i maj.
Hon har dansat sedan hon var sexsju år, och uppträtt och tävlat i bosnisk folkdans.
Det är stort, det är många som håller på, här i Nyköping finns två föreningar som tävlar, säger hon.
Den bosniska folkdansen dansas i par. Den har på så sätt likheter med kurdisk folkdans, som också finns med i prova på-programmet. Kvinnor och män har olika roller i danserna, och kläderna understryker skillnaden mellan könen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!