Rädda Barnen kritiserar långa väntetider
För en skolelev kan en halvårslång väntan på ett polisförhör vara oerhört psykiskt stressande.Det hävdar Kristoffer Wikstad, psykolog på Rädda Barnen.
Efter polisanmälan i april satte skolan in extra stöd. Bland annat med en personlig assistent till eleven. Men det fungerade inte särskilt bra.
Sedan polisförhöret 11 oktober har inte eleven varit i skolan alls.
Generellt gäller att en person med så här stora svårigheter ska ha hjälp genom hela kedjan. Polis, åklagare, advokat och domare, alla ska ha kunskap om den handikappades speciella behov, säger Kristoffer Wikstad.
Elevens advokat Lars Allenmark har åtagit sig att vara stödperson för skoleleven.
Han är mycket kritisk till hur skoleleven har behandlats av myndigheterna.
Det har gått helt fel och inte alls skötts enligt de riktlinjer som finns, säger Lars Allenmark.
Enligt lagen ska förundersökningen ledas av särskilt lämpade personer inom polisen och åklagarväsendet.
Det tror jag inte ens de har tänkt på. Polisen som skötte förhöret med eleven är säkert duktig men inte är hon särskilt lämpad att förhöra barn, säger Lars Allenmark.
Polisen har uppmanat skolorna att alltid anmäla brott som exempelvis hot och misshandel. Trots att det betyder mycket extraarbete för polisen tycker utredningschefen Thomas Tellebro att det är bra.
Vi har också skickat poliser till skolan för att prata med eleverna om hur man ska förhålla sig till varandra, säger Thomas Tellebro.
Advokat Lars Allenmark tycker att skolan ska försöka lösa problemen själv.
Förr reagerade skolan omedelbart, eleven åkte upp till rektorn och fick en avhyvling. Det behövs mer respekt och makt åt lärarna, säger Lars Allenmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!