Enligt Patrik Kullman, räddningschef i Nyköping, finns ingen anledning till oro – även om alla 42 deltidsbrandmän inom Sörmlandskustens räddningstjänst säger upp sig.
– Men givetvis är det, precis som hittills, viktigt att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt i sitt hem.
Den 22 februari vet han hur många medarbetare som finns kvar – och i vilka kommuner. Då ska räddningstjänsten samråda med kommunerna, göra riskanalyser och se närmare på det ekonomiska.
– Jag hoppas att så många som möjligt väljer att vara kvar, efter att ha undersökt vad vårt beslut om lokal kompensation innebär för var och en, säger Patrik Kullman.
Enligt honom är kostnaden för den cirka 700 000 kronor per år.
– Brandmännens eget förslag, som vi avvisade, hade kostat oss mångfalt mer. Nu får de, i snitt, totalt 6,36 procents löneökning under två år. De har all rätt att vara besvikna på sin löneutveckling, men vi har gjort vad vi kan.
Sörmlandskustens räddningstjänst tänker nu intensifiera arbetet med att rekrytera nya deltidsbrandmän – särskilt som bemanningen var tight redan innan uppsägningarna.
– Nyrekryteringar är dyra. Alla måste ha lastbilskörkort, och gå flera utbildningar. Går det verkligen att hitta en lika bra lösning för samma pengar, som är trygg för invånarna? undrar Patrik Gralberg, deltidsbrandman och lokal representant för BRF.
– Antagligen blir det dyrare i inledningsskedet. Men nu hoppas jag att viljan att hjälpa ska vara större än missnöjet med ersättningen, så att så många som möjligt återtar sina uppsägningar. Nu behöver vi arbetsro, säger Patrik Kullman.