Räddningstjänsten: ”Tidsfråga innan vi får något här”

Den kommande veckan blir extremt varm och MSB pekar bland annat ut Sörmland som högriskområde för nya bränder. Samtidigt fortsätter räddningstjänsten att skicka brandmän till Ljusdal.

Övrigt2018-02-24 10:00

– Läget generellt i Sverige är att det uppstår bränder överallt. Det är en tidsfråga innan vi får något här, peppar peppar. Vi har bara haft mindre händelser här, men visst går man runt med en personlig oro över att det ska hända något här. Läget är ansträngt nationellt, säger Peter Kangedal som är räddningschef i beredskap vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Sörmlandskustens räddningstjänst har förstärkt bemanningen på så sätt att man har möjlighet att få ut en vattenbil extra om det skulle behövas. I övrigt har de normal bemanning.

Vad gör ni om det inträffar en större brand i Sörmland? Finns det några planer för det?

– Det är svårt att säga. Normalt utgår vi från den personal och utrustning vi har. Utifrån det får vi bygga ut insatsen om det behövs med hjälp av andra myndigheter och räddningstjänster. Varje händelse är unik och framför allt är det väder och vind som påverkar. Vinden är väldigt avgörande, fortsätter Kangedal.

Just nu är det Sörmlandskustens räddningstjänst som hjälper till i Ljusdalstrakten där en av de stora bränderna rasar. Sedan i förra veckan har man skickat upp fem brandmän i taget varje dygn som avlöst varandra. Det handlar om frivillig personal som gör insatsen utöver sina ordinarie arbetspass. Egentligen var det tänkt att sista gänget skulle ha åkt hem i söndags.

– Vi har en överenskommelse om att vi fortsätter med det här till den 1 augusti. Vi skickar upp fem brandmän varje dag som löser av dem som jobbat ett dygn. Räddningstjänsten i Sverige är ganska begränsad, det bygger på att vi hjälper varandra. Så extremt som det är nu, och som det var under branden i Västmanland, då måste hela Sveriges räddningstjänst sluta upp och stötta, säger Kangedal.

Han berättar att en ökad medvetenhet hos vanliga sörmlänningar har börjat märkas. Bland annat har några hört av sig och undrat hur de kan hjälpa till som frivilliga kring de stora bränder som pågår i exempelvis Dalarna och i Ljusdalstrakten.

– Sedan märker jag att folk tar ett bredare ansvar med att påminna varandra om eldningsförbudet. Det är mycket tack vare det massmediala intresset som folk fått upp ögonen för de extrema förhållandena.

En del tänker längre än att det bara handlar om att inte elda utomhus. Bland annat har Gnesta och Hedeby cross och endurosällskap tills vidare stängt sina banor vid Fridhem och Korslöt på grund av torka och brandrisk. En del som arbetar med skogsmaskiner har skjutit upp arbetet på grund av risken för gnistbildning.

Det råder skärpt eldningsförbud i östra Sörmland.

– Det är inte tillåtet med någon eldning överhuvudtaget, med undantag för att grilla på sin egen tomt i en grill som står på ben - om man kan ansvara för det och har vatten till släckning, men jag tycker inte att man ska elda överhuvudtaget. Minsta gnista som far iväg utom synhåll kan starta en brand, säger Kangedal.

Skärpt eldningsförbud

Råder sedan den 18 juli i Oxelösund, Nyköping, Trosa och Gnesta. Förbudet gäller:

Eldning på egen tomt och i naturen.

Grillning i ordningsställda grillplatser.

Användning av engångsgrillar, trädgårdsgrillar, gasolgrillar, spritkök etcetera i naturen.

Sörmlandskustens räddningstjänst avråder även från gnistbildande arbete i skog och mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!