Räknar med sanering vid skolan - men inte med att ta notan

Kungshem äger den fastighet där Kunskapsskolan vill hysa in sin mellanstadieskola. Där har det nu konstaterats kvicksilver och andra föroreningar. Bolagets vd utgår från att marken saneras, men anser att det globala företaget Philips ska stå får kostnaden. Det var deras glödlampefabrik som förorenade området.

Erik Westerberg är vd på Kungshem, som äger Kunskapsskolans nuvarande lokal och fastigheten Glödlampan där höga halter kvicksilver hittats. Det är i Glödlampan som skolan vill öppna mellanstadieskola. – Det är ett problem, men inte för dem som är där i nuvarande verksamhet, säger han.

Erik Westerberg är vd på Kungshem, som äger Kunskapsskolans nuvarande lokal och fastigheten Glödlampan där höga halter kvicksilver hittats. Det är i Glödlampan som skolan vill öppna mellanstadieskola. – Det är ett problem, men inte för dem som är där i nuvarande verksamhet, säger han.

Foto:

Övrigt2017-07-31 08:00

Kungshems vd Erik Westerberg räknar med att länsstyrelsen kräver att området med föroreningar ska saneras.

– Självklart inväntar vi deras beslut och kräver de inte det så gör vi inget. Men jag utgår ifrån att de kommer kräva det, säger han.

Han har inte haft någon kontakt med de företag som använder lokalerna i dag, med anledning av föroreningarna.

– Vi har inte haft någon separat kontakt om det, det påverkar ju egentligen inte eftersom det (föroreningarna) ligger under marken, säger han.

Kungshem har hanterat asbestproblematik tidigare, men inte kvicksilver. De kände dock till att föroreningar fanns när de köpte fastigheten Glödlampan.

– Eftersom det var en glödlampsfabrik tidigare är det rätt otippade gifter. Det var företaget Philips som gjorde glödlamporna, säger han.

Kostnaderna för en eventuell sanering är inget som Kungshem räknar med att bära. De anser att det är Philips som får stå för dem.

– Den hamnar på dem. Så är det enligt svensk lag. Man är skyldig för alla gifter som spills ut. Jag är dock osäker på hur många år tillbaka i tiden som gäller, säger Erik Westerberg.

Kungshem äger också den stora fastighet som Kunskapsskolan använder till sitt högstadium men känner ingen oro för att den lokalen skulle vara exponerad för gifter.

– När vi byggde om kollade vi lokalerna och där var det helt "fine". Då testade man det gamla vanliga, miljögifter, och då var det ingen fara, säger han.

Glödlampfabriken producerade över 500 miljoner lampor

1897 startade ingenjörerna Ivan Wagner och Carl Hjalmar Faxén Skandinaviska Glödlampfabriken i korsningen Kungsgatan och Brunnsgatan.

På den tiden var det koltrådsglödlampor som gällde. Men den tekniska utvecklingen fortsatte och den betydligt effektivare metalltrådsglödlampan tog över, inte helt utan besvär för Nyköpingsföretaget som drogs in i en patentstrid.

Företaget fick ensamrätt till metalltrådslampan i Norden i början av 1900-talet.

1927 inleddes ett samarbete med det Nederländska företaget Philips som senare, 1947, gick in som helägare i företaget.

När glödlampfabriken stängdes 1976 hade över 500 miljoner lampor tillverkats.

Källa: Sören Falebäcks, AB Skandinaviska Glödlampfabriken i Nyköping: ”Glödis” från början till slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!