Rapport från Lövsta: "Misshandlades med batterifylld strumpa"

TROSAStatliga Lövsta skolhem är stängt på obestämd tid. Ungdomarna har flyttats till andra SiS institutioner. Nu blottläggs omfattande missförhållanden i den statliga ungdoms- och missbruksvården.

Foto:

Övrigt2019-04-03 16:32

Hot och våld har länge varit vardag på Lövsta. I en färsk rapport framkommer bland annat att droger dagligen förekommer på Sis institutioner.

Fackförbundet Seko lät i november 2018 genomföra en undersökning bland sina medlemmar och som nu utmynnat i rapporten: SiS – en myndighet i förfall. I rapporten konstateras att arbetsmiljön inom Statens institutionsstyrelse (SiS), innefattande ungdomshemmet Lövsta, präglas av hot och våld, ensamarbete och av droger.

Problem med hot och våld har förekommit under många år. Men enligt anställda är det nu "värre än någonsin." Trots detta anmäls få av de allvarliga incidenterna även vidare till polis och till Arbetsmiljöverket.

99 procent som arbetar inom LVM-vården svarar att det förekommer att klienter missbrukar droger på deras institution. På frågan hur ofta det förekommer hot på arbetsplatsen uppgav 65 procent att detta förekommer dagligen, eller någon gång varje vecka.

På frågan hur ofta det förekommer våld på arbetsplatsen uppgav 41 procent dagligen, eller någon gång varje vecka. Vidare uppgav 90 procent av de tillfrågade att en kollega drabbats av hot det senaste halvåret, medan 85 procent uppgav att en kollega utsatts för våld under samma period.

Anonyma anställda vittnar om grovt våld: ”Fick en stol kastad i ansiktet från en meters avstånd med full kraft för att jag sa nej.”

”Två kollegor utsattes av tre ungdomar för våld riktat mot huvudet som resulterade i bland annat hjärnskakningar, misstänkt hjärnblödning samt psykisk trauma. Ingen av kollegorna har klarat av att komma tillbaka till arbetet efter incidenten..."

2018 rapporterade SN om att en tonåring åtalas efter att ha misshandlat en anställd på Lövsta. Den anställde försökte upprätthålla ordningen och ingrep mot ungdomen, som då tog en trälist med skruvar och slog i huvudet på den anställde.

Valle Karlsson är förbundsordförande för Seko och konstaterar att det handlar om missförhållanden fackföreningen aldrig kan acceptera.

– Det är inte bara personal och klienter som har något att vinna på att det sker förbättringar inom Sis, hela samhället kommer att vinna på det. För när våra medlemmar får möjlighet att ge klienterna den behandling de behöver skapas också förutsättningar för klienterna att när deras tid på Sis är slut kunna leva ett liv utan droger eller kriminalitet.

Ur rapporten "Sis – en myndighet i förfall"

”En kollega till mig blev misshandlad av tre ungdomar med en strumpa fylld med batterier. En annan kollega blev misshandlad med ett stolsben.”

”Flertalet ggr har labila klienter vårdats i enskildhet och man har jobbat ensam och från ingenstans har klienten exploderat. Ledningen säger bara att det är vårt uppdrag att vårda klienten, så det är bara bita i det sura äpplet och köra.”

”Upplopp på avdelningen, sparkar, slag, spottad i ansiktet massor av gånger, slagen med tillhygge (stol), verbala hot nästan dagligen (jag ska döda dig, jag ska döda dina barn etc)...”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!