Rapport: Insatser för arbetslösa saknar styrning

Det saknas politisk styrning och uppföljning av insatserna för arbetslösa i Nyköpings kommun. Den rapport som redovisas för politikerna på måndag innehåller skarp kritik mot kommunen och konstaterar att en organisation och tydlig strategi skulle innebära stora ekonomiska vinster.

Det saknas politisk styrning av arbetsmarknadsinsatser i Nyköpings kommun, enligt en rapport som presenteras på kommunstyrelsen på måndag.

Det saknas politisk styrning av arbetsmarknadsinsatser i Nyköpings kommun, enligt en rapport som presenteras på kommunstyrelsen på måndag.

Foto:

Övrigt2018-02-24 13:00

Cirka 50 personer som arbetar i Nyköpings kommun har någon form av arbetsmarknadspolitisk anställning. Exempelvis lönebidrag, nystartsjobb eller trygghetsanställning. I en rapport av kommundirektören som ska redovisas för politikerna i kommunstyrelsen på måndag konstateras att det saknas samordning i kommunen mellan olika typer av insatser. Dessutom måste den politiska målbilden bli tydligare. Förslaget är att ta fram en tydlig arbetsmarknadsstrategi och en ny organisation av arbetsmarknadsåtgärder som finns i kommunen. Förslag på dessa ska redovisas i höst.

Att ordna arbetsmarknadsåtgärder för arbetslösa är en viktig uppgift för många kommuner eftersom arbetslösheten är en dyr historia. Dessutom kan kommunen hitta personal till bristyrken om rätt insatser görs.

Rapporten konstaterar att många kommuner i landet redan har insett betydelsen av att samla kompetensen i exempelvis ett så kallat jobbtorg. Men i Nyköping finns ingen sådan samordning. En organiserad samordningsfunktion skulle innebära stora ekonomiska vinster, enligt rapporten.

Arbetsförmedlingen har riktat kritik mot kommunen för att det saknas en kontaktväg in när det gäller dessa frågor. I stället har personal från arbetsförmedlingen blivit slussade runt mellan olika tjänstemän i kommunen vilket har lett till en onödigt lång beslutsprocess.

Det som behövs, enligt rapporten, är alltså en tydlig strategi, en ny organisation med samordning av olika insatser samt tydlig politisk styrning och uppföljning. Inte minst då stora utmaningar väntar under de närmaste åren.

Insatser för arbetslösa i Nyköping

► Ofta-jobb: Varje år ska hundra personer som står långt från arbetsmarknaden få anställning i ett års tid. Målet är att hälften av deltagarna ska studera eller ha en anställning när året är slut.

► IPS-jobbsupport: Personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller missbruk/beroende får stöd att hitta och behålla ett arbete. Drivs tillsammans med landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

► Tuna-projektet: Personer med psykisk ohälsa ska ges stöd att ge sig ut i arbetslivet. Drivs tillsammans med Oxelösunds kommun, landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

► Krami verksamhet: Hjälp till arbetslösa ungdomar och vuxna med kriminellt förflutet och som befinner sig i riskzonen att vistas i kriminella miljöer. Drivs med Oxelösunds kommun, kriminalvården och arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!