Rapport ska lyfta fram psykiatrin
Primärvården måste få mer resurser för att ta hand om patienter som inte mår bra. En psykolog på varje vårdcentral skulle avlasta psykklinikerna. Landstingets psykiatriberedning har lagt fram sin slutrapport.
När den presenterades på tisdagen berättade beredningens ordförande Anita Neuhaus (s) att utgångspunkten varit brukarna, det vill säga patienterna, anhöriga och intresseorganisationer.
Beredningen har i tre år studerat, analyserat och diskuterat psykiatrin i Sörmland, andra delar av Sverige och även utomlands.
Den psykiatriska vården i Sörmland får inte underbetyg, även om det finns mycket kvar att önska.
Vården är rejäl, sammanfattar Anita Neuhaus. Den är trygg men har sina brister.
Dit hör exempelvis brister i bemötande, trista och sjukhusaktiga mottagningar och vårdavdelningar, psykkliniker som har dålig kontakt med varandra och eftersatt äldrepsykiatri. Speciella vårdplatser för äldre med psykiska problem har tagits bort och kvalificerad psykiatrisk hjälp för äldre är sällsynt.
102 patienter har vänt sig till beredningens ledamöter med synpunkter på psykvården.
Jag får ingen hjälp, man får inte hjälp när man behöver, är en synpunkt, jag får bara piller och de vill inte prata med mig en annan.
Patientens absoluta underläge åskådliggjordes av Teater Sörmland under ett hastigt besök vid tisdagens landstingsfullmäktige.
Anita Neuhaus förklarade efteråt att det inte var 1800-
talet som spelades upp, utan scener från idag.
Rapporten vill inte ha fler vårdplatser på de psykiatriska klinikerna. Däremot vill man att de mobila teamen ska utökas. Det råder brist på personer som kan prata med en patient när oron sätter in på natten.
När är ett problem psykiskt och när är det inte det?
Vardagsproblem och livets gång ska inte psykiatriseras, säger Anita Neuhaus utan då ska man få problem i det vanliga nätverket.
Skolan ska kunna stötta när det är tonårsproblem i familjen. Gäller det en anhörigs bortgång kanske bästa hjälpen finns i det egna nätverket och inte inom psykvården.
Primärvården behöver förstärkning för att hjälpa patienter som inte mår bra psykiskt. Beteendevetare och psykolog bör finnas på varje vårdcentral.
Med 96 tankar om vården vill psykiatriberedningen lyfta upp psykiatrin högre upp i landstingets agenda. Det ska vara en uppstickare och ingen hyllvärmare. Anita Neuhaus hoppas att delar av den kan förverkligas nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!