Han säger att han är rätt hemmakär, Rasmus. Det vita huset i Råby, nära Lidsjön och badplatsen, är bra. Där sitter han alldeles för mycket vid datorn, tycker hans mamma. Själv tycker han inte det finns så mycket annat att göra. Nästan alla kompisar bor ju i Nyköping. Somrarna är bäst. Han spelar fotboll, är yttermittfältare. Snart ska han på uttagning till fotbollsgymnasiet.
Lite längtar han till nästa höst. Fast samtidigt inte.
– Jag kommer nog sakna den här tiden. Man är ung.
Men det är du ju på gymnasiet också?
– Ja, men då blir man ju äldre och äldre.
Vilken är den bästa åldern, tror du?
– 18–23. Man är ung-gammal, eller gammal-ung. Eller också min ålder, 14–15–16, när man går på högstadiet. Idrottslektionerna och bildlektionerna är roligast. Svenskalektionerna ibland. Och kemi och teknik, det är kul när man labbar. Fast de kan vara bland de tråkigaste också, när man skriver.
Vad är bäst med att vara 15?
– Man åker moppe. Jag har ingen själv, men åker med kompisar. Först ville jag ha en cross, sen en skoter. Nu har jag ingen aning.
Vad är bra med att åka moppe?
– Det går snabbt. Man behöver inte gå eller cykla och föräldrarna behöver inte vara med.
Rasmus har en tjej som heter Julia. Hon går året under honom på Oppebyskolan och de började skriva med varandra på chatt-appen Kik.
Hur länge har ni varit ihop?
– Måste kolla datumet...
Snabbtitt på mobilen.
– Tre månader och 25 dagar.
Hur många meddelanden skickar du på Kik varje dag?
– Allt från 10 till 100.
Vad är bäst med det?
– Det är gratis. Snabbt. Man kan skicka smilyes.
Favoritsmileyn är en rund gul gubbe som blåser ut ett hjärta. Just nu har han två chattar igång, en kompis planerar lan och en kompis undrar vad han fick i julklapp och vad han har för headset.
Skriver du godnatt till Julia på Kik?
– Oftast. Fast jag glömmer ibland.
Om några år vill han vara fotbollsproffs eller jobba med datorer. Han kan tänka sig att laga mat också, fast på fina ställen i så fall.
Vill du plugga vidare efter gymnasiet?
– Om det är värt det, om jag tjänar mycket mer.
Hur mycket vill du tjäna?
– Så jag kan försörja min familj och mina föräldrar.
När Rasmus skrev en krönika i skolan blev den vald till favoriten i klassen av SN:s nyhetschef. Han åt upp belöningen, en chokladmedalj, på en gång.
Hur tänkte du när du skrev texten?
– Började skriva en vanlig krönika, sen kom jag inte på mer. Sedan skrev jag en annan och kom inte på mer. Så då skrev jag om att det är svårt att skriva.