Ett 20-tal anmälningar om sexuella ofredanden och fyra anmälda våldtäkter. "Det är fan inte okey", förklarade arrangören Scorpio och meddelade samtidigt att nästa års Bråvallafestival ställs in.
Sedan dess har debatten delvis handlat om i vilken mån de sexuella övergreppen ligger till grund för beslutet. Eller om Scorpio använder dem som svepskäl för att ställa in, och att det är ekonomiska problem som är den verkliga orsaken. Strunt samma, tycker jag. Hänvisningen till de sexuella övergreppen sätter detta samhällsproblem i fokus – och det är ju utmärkt.
Sexuella övergrepp är inte någon ny företeelse. De har alltid förekommit i vuxenvärlden, på arbetsplatser och i familjer. Och jag är övertygad om att det förekom minst lika mycket skit i min ungdoms småländska folkparker, som på dagens gigantiska festivaler. Skillnaden är att betydligt fler unga kvinnor (för det är framför allt unga kvinnor som utsätts i konsertsammanhang) vågar anmäla övergrepp i dag, än för runt 30 år sedan.
Det är bra när ett mer eller mindre dolt samhällsproblem blir ett synligt samhällsproblem. Varken myndigheter eller vi medborgare kan blunda och bekvämt luta oss tillbaka i vår drömvärld. Det är dags att vi gör något. Att vi visar att "det är fan inte okey".