Rätten till tystnad

Övrigt2004-02-16 20:51
Många gånger sker det utan att man tänker på det, säger en kvinna som jobbat under många år inom psykvården, enligt ett inslag i radions Ekot. Tystnadsplikten, detta fundament för förtroende som sjukvården vilar på, får sig en rejäl törn när hundra undersköteskestudenter svarar på en enkät. Mer än hälften av de som svarat på enkäten berättar att de varit med om att personal brutit mot tystnadsplikten en eller flera gånger. Det kan exempelvis vara i lunchmatsalen eller inför andra patienter. Det är svårt att dra långtgående slutsatser utifrån en mindre enkätundersökning (drygt 100 respondenter) men uppgifterna är anmärkningsvärda och borde föranleda en närmare, djupare granskning.
På en vårdarbetsplats är det vanskligt att prata jobb i en emellanåt trångbodd miljö. Det är mycket som ska göras exakt rätt med små tidsmarginaler, under press. Men det undantar inte från ansvar. Tystnadsplikten gäller inom all vård, privat som offentlig. Den kan bara brytas om patienten själv går med på det, alternativt om det är tydligt att patienten inte lider skada av att uppgifterna lämnas ut eller om det till exempel är så att ett barn riskerar att fara illa, då personalen är skyldig att göra en anmälan till annan myndighet.
För personalen handlar det om grundläggande yrkesheder. Men framför allt handlar det om patientförtroende. Var och en som besöker vården ska kunna lita på att inga uppgifter ska komma ut till obehöriga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om