Rättegången i Sommarstugemorden går mot sitt slut. På måndagen inleddes den näst sista dagen i vad som varit det mest uppmärksammade rättsfallet i år. Dagen började med ett kompletterande förhör i delen gällande det misstänkta mordet på 42-åringens exmake.
Exmaken hittades död i Hjälmaren vid sommarstugan i augusti 2015 och åklagarnas teori är att 42-åringen tillsammans med någon eller några dränkte mannen och sedan la honom i sjön. Under rättegången har åklagarna lagt till åtalspunkten att mannen även kan ha blivit kvävd och sedan lagd i vattnet.
Exmaken hade så kallade drunkningslungor, det vill säga uppblåsta uttänjda lungor, när han hittades i Hjälmaren. Advokat Amanda Hikes kallade rättsmedicinska professorn och överläkaren Anders Eriksson som vittne i ett försök att utesluta kvävningsteorin.
‒Drunkningslungor förekommer vid drunkning. Det är inget man ser vid kvävning, sa Anders Eriksson under rättegången.
Han menar dock att enligt forskningen kan det förekomma.
‒Jag har själv aldrig sett det. Men det finns uppgifter om det i litteraturen så det är svårt att säga att det inte skulle kunna förekomma, utvecklade han sedan.
Kammaråklagare Jessica Wenna frågade Anders Eriksson under förhöret om det är möjligt att någon kan få drunkningslungor av att ha blivit kvävd med en plastpåse eller kudde.
‒Det är teoretiskt möjliga dödsorsaker men jag har inte uppfattat att det finns något stöd för dem, sa han.
Anders Eriksson fick även frågor om hur man undersöker och analyserar kiselalger i en drunknad kropp.
Kiselalger är en vanligt förekommande alg i Hjälmaren och hade mannen drunknat där borde hans lungor och organ varit fulla av kiselalger, vilket de inte var. Åklagarna menar att det är bevis för att mannen dog någon annanstans och inte drunknade genom en olycka i sjön.
Jessica Wenna frågade överläkaren om kritiken av metoden att undersöka kiselalger i drunkningar.
‒Kiselalger är väldigt vanligt förekommande i vår miljö. Det finns inte bara i vatten utan även i luften och man kan få det i sig genom att äta fisk eller skaldjur. De kan komma in i kroppen via mat och dryck eller andningsluften.
Risken är alltså att man fått kiselalger från andra håll än vattnet? Undrade Jessica Wenna.
‒Ja enkelt uttryckt, svarade överläkare Anders Eriksson.